profil

/

Zadania Prace

Cukry- rodzaje, występowanie, zastosowanie

drukuj
satysfakcja 60 % 314 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Komentarze

Węglowodany, czyli cukry są bardzo rozpowszechnione w świecie roślin. Są one substancją zapasową i budulcową roślin. Cukry o ogólnym wzorze sumarycznym Cm(H2O)n składają się z trzech pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu.
Ze względu na budowę cząsteczki dzieli się je na:
 cukry proste (monosacharydy), do których zalicza się: glukozę, fruktozę, mannozę i galaktozę;
 dwucukry (bisacharydy), do których należą: maltoza, laktoza, sacharoza;
 wielocukry (polisacharydy), do których zalicza się: skrobię, celulozę, glikogen.

Cukry proste
Cukry proste powstają w zielonych częściach roślin przy współudziale chlorofilu i pod wpływem działania promieni słonecznych. Proces ten nazywa się fotosyntezą i można go przedstawić równaniem

Energia słoneczna
6 CO2 + 6 H2O C6H12O6 + 6 O2
chlorofil cukier prosty



Cukry proste i dwucukry są rozpuszczalne w wodzie i słodki smak, przy czym zarówno rozpuszczalność, jak i słodycz poszczególnych cukrów jest inna.
W produktach spożywczych występuje najczęściej glukoza i fruktoza, które mają taki sam wzór sumaryczny C6H12O6, lecz różnią się budową cząsteczek.

Glukoza występuje w owocach , w największych ilościach w winogronach, w czarnych porzeczkach, figach, śliwkach, daktylach. Czysta glukoza jest ciałem stałym, bezbarwnym, najczęściej drobnokrystaliczna, rozpuszcza się w wodzie i jest mniej słodka od sacharozy.

Fruktoza, zwana też cukrem owocowym, występuje w sokach prawi wszystkich owoców i nadaje im słodki smak ( jest najsłodsza ze wszystkich węglowodorów). Jest drobnokrystaliczna, dobrze rozpuszcza się w wodzie, w roztworach wodnych trudno krystalizuje.

Dwucukry

Sacharoza to dwucukier o wzorze sumarycznym C12H22O11. zbudowana jest z cząsteczek glukozy i fruktozy połączonych mostkiem tlenowym.
W większych ilościach znajduje się w burakach cukrowych i w trzcinie cukrowej. Rośliny te są źródłem otrzymywania sacharozy na skalę przemysłową, stąd nosi ona nazwę cukru buraczanego i trzcinowego.
Sacharoza jest substancją stałą, krystaliczną, tworzy przezroczyste kryształy różnej wielkości i kształtu. W wodzie rozpuszcza się łatwo, w temperaturze 20oC rozpuszcza się jej 67%. W temperaturze 185oC topi się, przechodząc w bezpostaciową masę, zwaną karmelem.
Ulega hydrolizie pod wpływem enzymów lub rozcieńczonych kwasów.

Maltoza występuje głównie w ziarnie jęczmienia w ilości ok.1,6%. Czysta maltoza ma postaą kryształów w kształcie igiełek. Rozpuszcza się łatwo w wodzie.

Laktoza, zwana też cukrem mlekowym, występuje w mleku wszystkich ssaków. Cukier mlekowy ma mało słodki smak. Ulega on łatwo fermentacji do kwasu mlekowego, co umożliwia otrzymywanie napojów mlecznych. Laktozę otrzymuje się z serwatki mleka przez wykrystalizowanie.

Wielocukry

Skrobia ( C6H10O5)n występuje w wielu roślinach lecz w największych ilościach w ziarnach zbóż i w bulwach ziemniaków. W skład ziaren skrobiowych wchodzą dwa wielocukry, tj. amyloza i amylopektyna. Amyloza występuje wewnątrz ziarna, rozpuszcza się łatwo w wodzie. Amylopektyna zawarta w powłoce ziarna jest nierozpuszczalna. W związku z tym ziarna skrobi nie rozpuszczają się w wodzie, lecz tworzą w niej zawiesinę, natomiast ziarna uszkodzone są rozpuszczalne.
Cechą charakterystyczną skrobi jest jej zdolność barwienia się na kolor ciemnofioletowy pod wpływem jodu. Zabarwienie jest wywołane adsorpcją jodu na powierzchni ziarn.
Podczas ogrzewania z kwasami lub pod wpływem enzymów skrobia ulega hydrolizie. Początkowo powstaję dekstryny, które barwione jodem przybierają kolor ciemnoczerwony, następnie rozkładają się do maltozy i glukozy.

Celuloza stanowi główny składnik błon komórkowych roślin, dlatego często jest nazywana błonnikiem. Zbudowana jest z cząstek o kształcie nitkowatym. Pojedyncze cząsteczki celulozy łączą się ze sobą, tworząc tzw. micele. Taka budowa zapewnia celulozie dużą wytrzymałość mechaniczną.
Chemicznie czysta celuloza jest białą masą włóknistą, nierozpuszczalną w wodzie, kwasach, ługach ani rozpuszczalnikach organicznych.


Przydatna praca? Tak Nie
Podobne prace:
Komentarze (6) Brak komentarzy
16.5.2011 (15:49)

mi bardzo pomogła:*:*

28.3.2011 (19:19)

kurde bd minus bo mialo byc zastosowanie glukozy w lisciu :(

25.5.2010 (19:57)

A gdzież to zastosowanie?

9.2.2010 (16:27)

super praca... same najważniejsze prace... spoko :)

11.4.2008 (18:49)

bardzo zajefajna praca akurat to cio mi było potrzebne znalazłam***)))

Typ pracy


Zadania z Chemii
Milosz3312 rozwiązane zadania
Chemia 500 pkt 17.12.2014 (18:37)

W każdym z podanych szeregów istnieje pewna prawidłowość.Odkryj ją i dopisz po jednym przykładzie.PROSZE MOZCIE MI!!!!!!!!!!

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 375 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

popaprany0 rozwiązanych zadań
Chemia 10 pkt 17.12.2014 (18:04)

Witam, potrzebuje na szybko prezentacje pod temat Trucizny w życiu człowieka. Prosze pomóżcie !! .

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

xxonewaytohell1 rozwiązane zadanie
Chemia 10 pkt 17.12.2014 (18:01)

KLIKA ZDAŃ NA TEMAT SPALANIA CAŁKOWITEGO PROPANU I BUTANU W ZAPALNICZKACH JAK TO WYGLĄDA, CO POWSTAJE ITP

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

xxonewaytohell1 rozwiązane zadanie
Chemia 10 pkt 17.12.2014 (18:00)

KLIKA ZDAŃ NA TEMAT SPALANIA CAŁKOWITEGO PROPANU I BUTANU W ZAPALNICZKACH JAK TO WYGLĄDA, CO POWSTAJE ITP.

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

xxonewaytohell1 rozwiązane zadanie
Chemia 100 pkt 17.12.2014 (17:55)

KILKA ZDAŃ NA TEMAT SPALANIA CAŁKOWITEGO PROPANU I BUTANU W ZAPALNICZKACH PILNE!!!!!!!!!!!

Rozwiązań 1 z 2
punktów za rozwiązanie do 75 rozwiązań 1 z 2
Rozwiązuj

Masz problem z zadaniem?

Tu znajdziesz pomoc!
Wyjaśnimy Ci krok po kroku jak
rozwiązać zadanie.

Zaloguj się lub załóż konto

Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.