Symbol
Nazwa polska Nazwa angielska Uwagi Stosowanie
E100 Kurkumina (kurkuma)
Curcumin
żółty barwnik pochodzenia roślinnego
w koncentratach i przyprawach
E101
Ryboflawina i 5’-fosforan ryboflawiny (laktoflawina)
Riboflavin and Riboflavin-5'-phosphate
żółty barwnik o odcieniu pomarańczowym (witamina B2)
różne substancje (np. Vegeta, dodawany do deserów, wypieków, itd)
E102
Tartrazyna
Tartrazine
cytrynowożółty barwnik
napoje w proszku, produkcja esencji owocowych, miodu sztucznego, musztarda
E104
Żółcień chinolinowa
Quinoline Yellow
żółty barwnik
karmelki, kisiel, nadzienie cukiernicze z pomady wodnej: anzelikowej, likworowej i piankowej
E110
Żółcień pomarańczowa
Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S
pomarańczowy barwnik
marmolady, musztarda, żele, napoje oraz w przemyśle farmaceutycznym do barwienia powłok tabletek, guma do żucia
E120
Karmin, koszenila (karmin naturalny)
Cochineal, Carminic acid, Carmines
czerwony barwnik
barwienie żywności i preparatów farmaceutycznych
E122
Azorubina (chromotrop FB)
Azorubine, Carmoisine
czerwony barwnik
marmolady wiśniowe, budynie, lody, polewy cukiernicze
E123
Amarant
Amaranth
czerwony barwnik
E124
Czerwień koszenilowa
Ponceau 4R, Cochineal Red A
barwnik czerwony
barwienie wędzonych ryb i namiastek łososia, budynie w proszku, cukierki pudrowe prasowane o smaku owocowym oraz znakowanie mięsa po uboju
E127
Erytrozyna czterojodofluoresceina
Erythrosine
intensywnie czerwona
napoje i parówki (Dania) Niemcy – owoce konserwowane zawierające wiśnie, do barwienia wisienek koktajlowych i owoców kandyzowanych
E128
Czerwień 2G
Red 2G
E129
Czerwień Allura AC
Allura Red AC
E131
Błękit patentowy
Patent Blue V
barwnik niebieski
Głównie w przemyśle kosmetycznym, wyłącznie do barwienia drażetek
E132
Indygotyna
Indigotine, Indigo carmine
niebieska
Drażetki cukiernicze
E133
Błękit brylantowy FCF
Brilliant Blue FCF
produkty spożywcze, lekarstwa, kosmetyki, z wyjątkiem okolic oczu
E140
Chlorofile i Chlorofiliny
Chlorophylls and Chlorophyllins (Biophyll, Chloresium, Darotol, Ennds, Exodor-Grun, itd.)
zielone barwniki roślinne
Różne produkty
E141
Miedziowe kompleksy chlorofili i chlorofilin
Copper complexes of chlorophylls and chlorophyllins
wzmacnianie barwy groszku konserwowego , często uważany raczej za utrwalacz niż za barwnik
E142
Zieleń brylantowa (zieleń malachitowa G, zieleń diamentowa)
Greens S
barwnik zielononiebieski, syntetyczny
barwienie słodyczy
E150a
Karmel
Plain caramel
napojom nadaje barwę brunatną, wypiekom – aż do czarnej
podstawowy barwnik coca-coli i podobnych napojów, w dużych ilościach w każdym słodkim cieście, dodatek do kawy Inka
E150b
Karmel siarczynowy
Caustic sulphite caramel
E150c
Karmel amoniakalny
Ammonia caramel
nie dopuszczany jako dodatek do żywności
E150d
Karmel siarczynowo-amoniakalny
Sulphite ammonia caramel
E151
Czerń brylantowa
Brilliant Black BN, Black PN
intensywnie czarny
słodycze, kawior (tanie odmiany), cukiernicze wyroby żelowe – galaretki
E153
Węgiel drzewny medyczny
Vegetable carbon
produkcja słodyczy i wypieków
E154
Brown FK
E155
Brown HT
E160a
Karoteny: (i)Karoteny mieszane (alfa-, beta- i gamma-karoten) (ii)Beta-karoten
Carotenes: (i)Mixed carotenes (ii)Beta-carotene
prowitamina A
słodycze, margaryny i inne produkty zawierajace tłuszcze
E160b
Annatto, biksyna, norbiksyna
Annatto, bixin, norbixin
ekstrakt roślinny (barwnik żółty)
margaryny, oleje roślinne, żółte sery
E160c
Kapsantyna (kapsorubina)
Paprika extract, capsanthin, capsorubin
ekstrakt papryki (czerwony barwnik karotenoidowy)
E160d
Likopen (psi-likopina, psi-karoten)
Lycopene
ekstrakt pomidora (barwnik intensywnie czerwony)
E160e
beta-apo-8'-Karotenal (C 30)
Beta-apo-8'-carotenal (C 30)
karetenoid o pogłębionej barwie czerwonej, przechodzącej niemal w brunatną
E160f
Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C 30)
Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30)
E161b
Luteina
Lutein
naturalny lub syntetyczny intensywnie żółty barwnik
ciasta i słodycze
E161g
Kantaksantyna
Canthaxanthin
dekoracje ciast i owoce kandyzowane
E162
Betanina
Beetroot Red, Betanin
czerwień buraczana
sosy, namiastki mięsa (z białka soi), przetwory owocowe, guma do żucia
E163
Antocyjany
Anthocyanins
barwnik winogron oraz wielu jagód, także czerwonej porzeczki i czerwonej kapusty
poprawianie barwy napojów, konserw owocowych i słodyczy
E170
Węglany wapnia
Calcium carbonates
Kreda (biały pigment)
pasty do zębów (do calcipiryny dla osłony śluzówki żołądka przed kwasem acetylosalicylowym)
E171
Dwutlenek tytanu
Titanium dioxide
pasty do zębów, słodycze, guma do żucia, (duże ilości w paście Elmex, na powierzchnię drażetek. gumy do żucia i pierników)
E172
Tlenki i wodorotlenki żelaza
Iron oxides and hydroxides
brunatne
osłonki kiełbas
E173
Pył aluminiowy
Aluminium
srebrzyste
dekoracje słodkich kuleczek do ozdoby tortów lub mazurków
E174
Srebro (metaliczne)
Silver
dekoracje na wyrobach cukierniczych
E175
Złoto
Gold
prawdziwe płatki złota
likier „Goldwasser“
E180
Pigment rubinowy
Latolrubine BK
nierozpuszczalny w wodzie barwnik czerwony
osłonka woskowa serów
E181
Taniny
Tannins
substancja klarującą i środek filtracyjny
Dodatkowo może występować fiolet metylowy – do znakowania mięsa i bekonu oraz skórek serów twardych dojrzewających. Nie ma go jednak na liście E.
Symbol
Nazwa polska
Nazwa angielska
Uwagi i Stosowanie(w nawiasach przy nazwie środka spożywczego podano dopuszczalne ilości substancji konserwującej w mg/kg)
E200
Kwas sorbinowy (sorbowy)
Sorbic acid
margaryna(600), sery fromage fin(240), marmolady (1000), dżemy niskosłodzone, warzywa kwaszone w beczkach, przetwory rybne(1000), napoje typu Cola(80), wino(200), na powierzchni serów dojrzewających twardych i półtwardych (100)
E201
Sorbinian sodu
Sodium sorbate
E202
Sorbinian potasu
Potassium sorbate
E203
Sorbinian wapnia
Calcium sorbate
E210
Kwas benzoesowy
Benzoic acid
majonezy, marynaty, konserwy warzywne i owocowe, sałatki, przetwory owocowe, pomidorowe, rybne, sosy warzywne(1000), margaryna, tłuszcze cukiernicze itp.(1000), napoje gazowane(300)
E211
Benzoesan sodu
Sodium benzoate
E212
Benzoesan potasu
Potassium benzoate
E213
Benzoesan wapnia
Calcium benzoate
E214
para-Hydroxybenzoesan etylu (Sorbol A)
Ethyl p-hydroxybenzoate
przetwory owocowe, warzywne i rybne, tłuszcze cukiernicze, piekarnicze i kuchenne(1000), pasty do zębów, żelatyna spożywcza
E215
Sól sodowa para-hydroxybenzoesanu etylu
Sodium ethyl p-hydroxybenzoate
E216
para-Hydroxybenzoesan propylu (Sorbol P)
Propyl p-hydroxybenzoate
E217
Sól sodowa para-hydroxybenzoesanu propylu
Sodium propyl p-hydroxybenzoate
E218
para-Hydroxybenzoesan metylu
Methyl p-hydroxybenzoate
E219
Sól sodowa para-hydroxybenzoesanu metylu
Sodium methyl p-hydroxybenzoate
E220
Dwutlenek siarki (bezwodnik kwasu siarkawego, SO2)
Sulphur dioxide
powidła, dżemy, soki owocowe wysokosłodzone, koncentrat i przecier pomidorowy(125), żelatyna spożywcza(750), wino i miody pitne(200), piwo(20) ( chrzan tarty i musztarda (250), suszone owoce – morele, gruszki i śliwki (2000)
E221
Siarczyn sodu
Sodium sulphite
E222
Wodorosiarczyn sodu
Sodium hydrogen sulphite
E223
Dwusiarczyn sodu (pirosiarczyn sodu)
Sodium metabisulphite
E224
Dwusiarczyn potasu (pirosiarczyn potasu)
Potassium metabisulphite
E226
Siarczyn wapnia
Calcium sulphite
E227
Wodorosiarczyn wapnia
Calcium hydrogen sulphite
E228
Wodorosiarczyn potasu
Potassium hydrogen sulphite
E230
Bifenyl (difenyl)
Biphenyl, diphenyl
do impregnowania skórek owoców, szczególnie cytrusowych, ale wtedy nie zaleca się smażenia owych skórek w cukrze, ponieważ moczenie w wodzie nie usuwa bifenylu
E231
orto-Fenylo-fenol (Dowicide)
Orthophenyl phenol
do impregnowania skórek bananów
E232
Sól sodowa orto-fenylo-fenolu (orto-fenylo-fenolan sodu)
Sodium orthophenyl phenol
do impregnowania skórek cytrusów – SKÓRKI NIE POWINNY BYĆ SPOŻYWANE!
E233
Tiabendazol
Thiabendazole
do zabezpieczania owoców cytrusowych i bananów przed atakiem insektów w czasie magazynowania i transportu – NIE WOLNO SPOŻYWAĆ SKÓREK, zaleca się stosowanie tylko do zabezpieczania bananów
E234
Nizyna
Nisin
antybiotyk, dodawany w polskich serach, w Europie zabroniony
E235
Natamycyna
Natamycin
E236
Kwas mrówkowy
Formic acid
soki owocowe wysokosłodzone(700), surowe soki owocowe(1500), żelatyna i podpuszczka w płynie(300), wędzone ryby
E237
Mrówczan sodu
Sodiumformate
E238
Mrówczan wapnia
Calcium formate
E239
Heksametylenotetraamina (urotropina)
Hexamethylene tetramine
E242
Dwuwęglan dimetylu
Dimethyl dicarbonate
E249
Azotyn potasu
Potassium nitrite
wędzonki, peklowane wędliny i peklowane konserwy mięsne sterylizowane i pasteryzowane(125, łącznie azotany i azotyny), konserwy sterylizowane(20-wyższa temperatura obróbki)
E250
Azotyn sodu
Sodium nitrite
E251
Azotan sodu
Sodium nitrate
sery dojrzewające w solance(50), wędliny surowe wędzone typu salami(400, w tym azotyny maksym. 60), sery podpuszczkowe(50), sery topione(50)
E252
Azotan potasu
Potassium nitrate
E260
Kwas octowy
Acetic acid
stosowany w rozcieńczeniu do śledzi, grzybków i sałatek w occie oraz innych marynat
E261
Octan potasu
Potassium acetate
przetwory rybne(30000), sosy sałatkowe typu dressing, majonezy zwykłe i o obniżonej zawartości tłuszczu, marynowane warzywa, owoce i grzyby
E262
Octany sodu (i)Octan sodu (ii)Kwaśny octan sodu
Sodium acetates (i)Sodium acetate (ii)Sodium hydrogen acetate (sodium diacetate)
E263
Octan wapnia
Calcium acetate
E270
Kwas mlekowy
Lactic acid
wędliny typu salami – powstaje w procesie produkcji
E280
Kwas propionowy
Propionic acid
chleb(2000 w stosunku do użytej mąki), niektóre wyroby ciastkarskie w opakowaniach jednostkowych(2000)
E281
Propionian sodu
Sodium propionate
E282
Propionian wapnia
Calcium propionate
E283
Propionian potasu
Potassium propionate
E284
Kwas borowy
Boric acid
E285
Tetraboran sodu (boraks)
Sodium tetraborate (borax)
E290
Dwutlenek węgla
Carbon dioxide
przedłuża świeżość wód miernie skażonych, np. wody oligoceńskiej , w napojach dobrze nasyconych CO2 i dobrze zamkniętych – działa jako przeciwutleniacz
E296
Kwas d,l jabłkowy
Malic acid
napoje bezalkoholowe oparte na naturalnych sokach owocowych i ich koncentratach, napoje z dodatkiem soków owocowych, wyciągów ziołowych i korzennych
E297
Kwas fumarowy
Fumaric acid
Przeciwutleniacze
Symbol
Nazwa polska
Nazwa angielska
Uwagi i Stosowanie(w nawiasach przy nazwie środka spożywczego podano dopuszczalne ilości substancji konserwującej w mg/kg)
E300
Kwas askorbinowy (witaminaC)
Ascorbic acid
Wino(50), mleko, konserwy mięsne(500), przetwory zbożowe, piwo(150), mleko i śmietanka w proszku(3000), wyroby cukiernicze trwałe(5000), mąka i przetwory zbożowe(3000) ) - DO WSZYSTKICH WYROBÓW PRZECHOWYWANYCH POWYŻEJ TRZECH MIESIĘCY
E301
Askorbinian sodu
Sodium ascorbate
stosowany w wyrobach masarskich
E302
Askorbinian wapnia
Calcium ascorbate
stosowany w gotowych daniach przeznaczonych do podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych
E304
Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (i)Palmitynian askorbylu (ii)Stearynian askorbylu
Fatty acid esters of ascorbic acid (i) Ascorbyl palmitate (ii)Ascorbyl stearate
pochodna witaminy C, łatwiejsza do stosowania w produktach zawierających tłuszcze, stosowana do prażonych płatków ziemniaczanych, kostki rosołowe z kury
E306
Ekstrakt bogaty w tokoferol (mieszanina tokoferoli pochodzenia naturalnego)
Tocopherol-rich extract
wyroby mięsne i ciastkarskie, oleje roślinne jadalne, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne, smalec i margaryna(200)
E307
Alfa-tokoferol (witamina E)
Alpha-tocopherol
herbatniki z masłem(60)
E308
Gamma-tokoferol
Gamma-tocopherol
związek syntetyczny
E309
Delta-tokoferol
Delta-tocopherol
związek syntetyczny-wyroby mięsne
E310
Galusan propylu (PG)
Propyl gallate
związki syntetyczne-płatki i puree ziemniaczane, gumy do żucia
E311
Galusan oktylu (OG)
Octyl gallate
E312
Galusan dodecyu (DDG)
Dodecyl gallate
E315
Kwas izoaskorbinowy
Erythorbic acid
E316
Izoaskorbinian sodu
Sodium erythorbate
E320
Butylohydroksyanizol (BHA)
Butylated hydroxyanisole (BHA)
tłuszcze, guma do żucia(500), biszkopty, rosoły w kostkach, łuskane orzechy, smalec przeznaczony do przechowywania powyżej jednego roku, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne(100), susze ziemniaczane(50)
związek syntetyczny, NIE POWINIEN SIĘ ZNAJDOWAĆ W PRODUKTACH PRZEZNACZONYCH DLA MAŁYCH DZIECI – powoduje zaburzenia pracy wątroby
E321
Butylohydroksytoluen (BHT)
Butylated hydroxytoluene (BHT)
guma do żucia
związek syntetyczny, NIE POWINIEN SIĘ ZNAJDOWAĆ W PRODUKTACH PRZEZNACZONYCH DLA MAŁYCH DZIECI )
E322
Lecytyna
Lecithins
naturalny fosfatyd, dodatek powierzchniowo czynny i emulgator
lecytyna sojowa – mleko w proszku bez dodatków i z dodatkami smakowymi (kawa, kakao, cukier), czekolada, proszek kakaowy, ciasta przemysłowe i śmietanka w proszku
lecytyna tzw. bez specyfikacji – chleb lecytynowy, pomadki mleczne, margaryna, tłuszcze cukiernicze, kuchenne i piekarskie, tłuste masy cukiernicze, sosy mięsne, lody, koncentraty lodów, twarogi, mąka i przetwory zbożowe(3000)
E325
Mleczan sodu (sól sodowa kwasu mlekowego E 270)
Sodium lactate
sery, pieczywo, pasztety, stosowany także w farmacji
E326
Mleczan potasu
Potassium lactate
wypieki, torty, pasztety
E327
Mleczan wapnia
Calcium lactate
desery błyskawiczne(12000), stosowany także w stomatologii
E330
Kwas cytrynowy
Citric acid
otrzymywany z melasy i z odpadów przy produkcji cukru, wyroby mięsne(300)
E331
Cytryniany sodu (i)Cytrynian monosodowy (ii)Cytrynian dwusodowy (iii)Cytrynian trójsodowy
Sodium citrates: (i)Monosodium citrate (ii)Disodium citrate (iii)Trisodium citrate
serki topione, lody, sery żółte, napoje gazowane, słodycze i wina , mleko o przedłużonej trwałości(1000), mleko zagęszczone i śmietanka sterylizowana(2000), mleko w proszku bez dodatków i z dodatkami smakowymi (kawa, kakao, cukier) oraz śmietanka w proszku(18000), koncentraty napojów w proszku(3000), wyroby cukiernicze trwałe z zawartością pektyny(10000)
E332
Cytryniany potasu (i)Cytrynian monopotasowy (ii)Cytrynian trójpotasowy
Potassium citrates (i)Monopotassium citrate (ii)Tripotassium citrate
E333
Cytryniany wapnia (i)Cytrynian monowapniowy (ii)Cytrynian dwuwapniowy (iii)Cytrynian trójwapniowy
Calcium citrates (i)Monocalcium citrate (ii)Dicalcium citrate (iii)Tricalcium citrate
dodatki do serów, napojów pieniących, wina, pomidory konserwowe(250)
E334
Kwas winowy (L(+)-)
Tartaric acid (L(+)-)
składnik napojów bezalkoholowych, galaretki w proszku(20000), sery, przetwory mięsne, galaretki do tradycyjnych ciast niemieckich
E335
Winiany sodu (i)Winian monosodowy (ii)Winian dwusodowy
Sodium tartrates (i)Monosodium tartrate (ii)Disodium tartrate
E336
Winiany potasu (i)Winian monopotasowy (ii)Winian dwupotasowy
Potassium tartrates (i)Monopotassium tartrate (ii)Dipotassium tartrate
E337
Winian sodowo-potasowy
Sodium potassium tartrate
E338
Kwas fosforowy (kwas ortofosforowy)
Phosphoric acid
Napoje typu Cola(600)
E339
Fosforany sodu (i)Fosforan monosodowy (ii)Fosforan dwusodowy (iii)Fosforan trójsodowy
Sodium phosphates (i)Monosodium phosphate (ii)Disodium phosphate (iii)Trisodium phosphate
proszki do pieczenia, wyroby mięsne i serowarskie, margaryny, serki topione(32000)
E340
Fosforany potasu (i)Fosforan monopotasowy (ii)Fosforan dwupotasowy (iii)Fosforan trójpotasowy
Potassium phosphates (i)Monopotassium phosphate (ii)Dipotassium phosphate (iii)Tripotassium phosphate
bezmleczne zabielacze do kawy
E341
Fosforany wapnia (i)Fosforan monowapniowy (ii)Fosforan dwuwapniowy (iii)Fosforan trójwapniowy
Calcium phosphates (i)Monocalcium phosphate (ii)Dicalcium phosphate (iii)Tricalcium phosphate
proszki do pieczenia, ciasta w proszku, pomidory konserwowe(250), przetwory owocowe(500), dodatki wzbogacające żywność
E343
Fosforany magnezu (i)Fosforan monomagnezowy (ii)Fosforan dwumagnezowy
Magnesium phosphates (i)monomagnesium phosphate (ii)Dimagnesium phosphate
E350
Jabłczany sodu (i)Jabłczan sodu (ii)Kwaśny jabłczan sodu
Sodium malates (i)Sodium malate (ii)Sodium hydrogen malate
E351
Jabłczan potasu
Potassium malate
E352
Jabłczany wapnia (i)Jabłczan wapnia (ii)Kwaśny jabłczan wapnia
Calcium malates (i)Calcium malate (ii)Calcium hydrogen malate
E353
Kwas metawinowy
Metatartaric acid
E354
Winian wapnia
Calcium tartrate
E355
Kwas adypinowy
Adypic acid
proszki do pieczenia(187000)
E356
Adypinian sodu
Sodium adipate
E357
Adypinian potasu
Potassium adipate
E363
Kwas bursztynowy
Succinic acid
E375
Kwas nikotynowy (witaminaPP)
Niacin
nie ma nic wspólnego z nikotyną pochodzącą z liści tytoniu ,
E380
Cytrynian trójamonowy
Triammonium citrate
E385
Sól wapniowo dwusodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (EDTA)
Calcium disodium ethylene diamine tetra-acetate (Calcium disodium EDTA)
utrwala barwę produktów żywnościowych , odtrutka przy zatruciach ołowiem
Zagęszczacze
Symbol
Nazwa polska
Nazwa angielska
Uwagi i Stosowanie(w nawiasach przy nazwie środka spożywczego podano dopuszczalne ilości substancji konserwującej w mg/kg)
E400
Kwas alginowy
Alginic acid
otrzymywany z wodorostów (algi morskie)
galarety, lody(6000), śmietana UHT(5000), składniki mieszanek odchudzających, do klarowania soków, moszczy, piwa, miodów pitnych i hydrolizatów białkowych – przyprawy do zup typu maggi, przetwory rybne mrożone(4000), desery błyskawiczne w proszku(110000), napoje w proszku(30000), koncentraty ciast(10000), śmietanka do ubijania i śmietanka ubita
E401
Alginian sodu
Sodium alginate
E402
Alginian potasu
Potassium alginate
śmietanka UHT , śmietanka do ubijania i śmietanka ubita(5000)
E403
Alginian amonu
Ammonium alginate
w Polsce niedozwolony
E404
Alginian wapnia
Calcium alginate
sztuczna śmietana beztłuszczowa, lody(6000), śmietanka UHT, śmietanka do ubijania i ubita(5000)
E405
Alginian propan-1,2-diolu
Propan-1,2-diol alginate
sosy do sałaty typu dresing, majonez o obniżonej zawartości tłuszczu – poniżej 50%(3000)
E406
Agar-agar (isinglass , z alg czerwonych)
Agar
galaretki niskosłodzone(10000), lody, przetwory rybne, napoje mleczne i śmietanka UHT(5000), margaryna o obniżonej kaloryczności(10000), konserwy mięsne
E407
Karagen
Carrageenan
otrzymywany z czerwonych, należy do grupy pektyn, MOŻE BYĆ STOSOWANY W ODŻYWKACH DLA DZIECI
desery, sery topione, galaretki w proszku(45000), desery mleczne w proszku(57000), niskosłodzone galaretki owocowe, dżemy, kremożele, marmolady(12000), napoje mleczne, desery mleczne typu pudding, twarogi termizowane(5000), keczup(10000)
E407a
Processed eucheuma seaweed
E410
Mączka chleba świętojańskiego
Locust bean gum
lody, sosy sałatkowe, desery, majonezy, dżemy, napoje mleczne, keczupy, ponadto konserwy rybne w sosie pomidorowym(20000)
E412
Guma guar (guaran)
Guar gum
produkt roślinny (tolerowana przez diabetyków)
zupy, majonezy, sałatki, lody, leki
E413
Tragakanta (tragant, tragakant)
Tragacanth
pasty spożywcze w roztworach wodnych
E414
Guma arabska
Acacia gum (gum arabic)
wysuszony sok z pni akacji
Napoje bezalkoholowe(100), zaprawy do napojów bezalkoholowych
E415
Guma ksantanowa (ksantan)
Xanthan gum
produkt fermentacji węglowodanów przy udziale bakterii Xantomonas campestris
Stosowany jak E410, 412, 413, 414
E416
Karaya gum
E417
Tara gum
E418
Gellan gum
E420
Sorbitol (i)Sorbitol (ii) Syrop sorbitolowy
Sorbitol (i)Sorbitol (ii)Sorbitol syrup
występuje w wielu jagodach, śliwkach, jabłkach i w algach
produkcja słodyczy dla diabetyków, guma do żucia, lody i koncentraty lodów, ciasta przemysłowe, wyroby cukiernicze trwałe, owoce kandyzowane
E421
Mannitol
Mannitol
środek słodzący
E422
Gliceryna (glicerol)
Glycerol
wyroby cukiernicze trwałe
E425
Konjac (i) Konjac gum (ii) Konjac glucomannane
E431
Stearynian polioxyetylenu(40)
Polyoxyethylene (40) stearate
E432
Ester polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego laurowego
Polyoxyethylene sorbitan monolaurate (polysorbate 20)
modyfikowane tłuszcze pochodzenia roślinnego
E433
Ester polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego oleinowego
Polyoxyethylene sorbitan monooleate (polysorbate 80)
E434
Ester polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego palmitynowego
Polyoxyethylene sorbitan monopalmitate (polysorbate 40)
E435
Ester polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego mono-sterarynowego
Polyoxyethylene sorbitan monostearate (polysorbate 60)
E436
Ester polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego trójstearynowego
Polyoxyethylene sorbitan tristearate (polysorbate 65)
E440
Pektyny (i)pektyna (ii)amidowana pektyna (pektyna naturalna i pektyna amoniakowana)
Pectins (i) pectin (ii) amidated pectin
zagęszczacze do przetworów owocowych
E441
Żelatyna
Gelatin
E442
Ammonium phosphatides
E444
Izomaślan octanu sacharozy
Sucrose acetate isobutyrate
E445
Estry gliceryny i kalafonii
Glycerol esters of wood rosins
E450
Dwufosforany (i)Dwufosforan dwusodowy (ii)Dwufosforan trójsodowy (iii)Dwufosforan czterosodowy (iv)Dwufosforan dwupotasowy (v)Dwufosforan czteropotasowy (vi)Dwufosforan dwuwapniowy (vii)Dwufosforan dwuwodoro wapniowy
Diphosphates (i)Disodium diphosphate (ii)Trisodium diphosphate (iii)Tetrasodium diphosphate (iv)Dipotassium diphosphate (v)Tetrapotassium diphosphate (vi)Dicalcium diphosphate (vii)Calcium dihydrogen diphosphate
składnik serków topionych, występuje w miazdze kakaowej i proszku kakaowym
E451
Trójfosforany (i)Trójfosforan pięciosodowy (ii)Trójfosforan pięciopotasowy
Triphosphates (i)Pentasodium triphosphate (ii)Pentapotassium triphosphate
E452
Polifosforany (i)Polifosforan sodowy (alifatyczny polifosforan sodu) (ii)Polifosforan potasowy (alifatyczny polifosforan potasu) (iii)Polifosforan sodowo wapniowy (iv)Polifosforan wapniowy
Polyphosphates (i)Sodium polyphosphates (ii)Potassium polyphosphates (iii)Sodium calcium polyphosphate (iv)Calcium polyphophates
dodatek do serków topionych
E459
Beta-cyklodekstryna
Beta-cyclodextrine
E460
Celuloza (i)Celuloza mikrokrystaliczna (ii)Celuloza sproszkowana
Cellulose (i)Microcrystalline cellulose (ii)Powdered cellulose
składnik preparatów odchudzających
E461
Metyloceluloza
Methyl cellulose
importowane potrawy z jarzyn i mięsa wołowego
E463
Hydroksypropyloceluloza
Hydroxypropyl cellulose
E464
Hydroksypropylometyloceluloza
Hydroxypropyl methyl cellulose
składnik mieszanek odchudzających, zagęszczacz w gumie do żucia
E465
Etylometylceluloza (metylo-etylo-celuloza)
Ethyl methyl cellulose
E466
Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC)
Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose
dodatek do wypieków, zup kremowych w puszkach, serków topionych, głęboko zamrożonych paluszków rybnych, lodów i koncentraty lodów
E467
Etylohydroksyetyloceluloza
Ethyl hydroxyethyl cellulose
E468
Usieciowana pochodna sodowa karboksymetylocelulozy
Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose
E469
Enzymatycznie hydrolizowana karboksymetyloceluloza (kazeinian sodu)
Enzymically hydrolysed carboxy methyl cellulose
napoje mleczne fermentowane smakowe, lody i koncentraty lodów
E470a
Sodowe, potasowe oraz wapniowe sole kwasów tłuszczowych
Sodium, potassium and calcium salts of fatty acids
pasty do zębów
E470b
Magnezowe sole kwasów tłuszczowych
Magnesium salts of fatty acids
E471
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
Mono- and diglycerides of fatty acids
sosy i majonezy
E472a
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
Acetic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
działanie emulgujące
E472b
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
Lactic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
E472c
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
Citric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
E472d
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym
Tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
wypieki, sosy w proszku, margaryna, mieszanki do sporządzania czekolady pitnej, desery kremowe “spienione” i mrożona pizza
E472e
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem monoacetylo- lub diacetylowinowym
Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
E472f
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym i winowym
Mixed acetic and tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
margaryna półtłuszczowa, sosy, zupy
E473
Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych
Sucrose esters of fatty acids
E474
Sacharoglicerydy
Sucroglycerides
E475
Estry kwasów tłuszczowych i alkoholi wielowodorotlenowych (estry poliglicerynowe tłuszczów spożywczych)
Polyglycerol esters of fatty acids
główny składnik margaryny, a nie dodatek
E476
Polyglycerol polyricinoleate
E477
Estry kwasów tłuszczowych i propan-1,2-diolu
Propane-1,2-diol esters of fatty acids
E479b
Termicznie utleniony olej sojowy poddany działaniu mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych
Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids
E481
Sodium stearoyl-2-lactylate
E482
Calcium stearoyl-2-lactylate
E483
Winian stearylu
Stearyl tartrate
E491
Monostearynian sorbitanu
Sorbitan monostearate
E492
Tristearynian sorbitanu
Sorbitan tristearate
E493
Monolaurynian sorbitanu
Sorbitan monolaurate
E494
Monooleinian sorbitanu
Sorbitan monooleate
E495
Monopalmitynian sorbitanu
Sorbitan monopalmitate