profil

Łąka jako jeden z ekosystemów lądowych.

Ostatnia aktualizacja: 2020-09-16
poleca 85% 2152 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Łąka jest to ekosystem stworzony przez wycięcie lasu na glebach wilgotnych i następnie zatrzymany na wczesnym stadium sukcesji przez ciągłe koszenie i wypasanie zwierząt gospodarskich. Rośliny łąkowe są źródłem pokarmu dla zwierząt hodowlanych. W ciągu całego roku zachodzą na niej ustawiczne zmiany. Wiosną łąka jest zielona – rozwijają się liście traw. Później pojawiają się pierwsze kwiaty tj. pierwiosnki, kaczeńce, jaskry, czyniąc ją żółtą. Popularny jest też mniszek lekarski zwany „mleczem”. Jego kwiaty przekształcają się w puszyste białe kule, które są nasionami wraz z aparatem lotnym. Późną wiosną łąka staje się bladożółta. Dzieje się tak, dlatego że kwitną stokrotki, rzeżucha i jaskry. Pod koniec maja i na początku czerwca łąka osiąga pełnię rozwoju. Kwitną wówczas złocienie oraz w wilgotnych miejscach niezapominajki błotne. Na początku czerwca zakwitają trawy i jest to okres koszenia, ponieważ wtedy wartości odżywcze traw są największe. Po skoszeniu roślinność szybko odrasta i w pełni lata pojawiają się nowe rośliny – dzwonki, trybuły leśne, dzika marchew i pietruszka. Pszczoły, muchy, trzmiele i motyle zapylają rośliny łąkowe. W glebie żyje ogromna ilość bakterii, grzybów, dżdżownic, larw i dorosłych owadów. Organizmy te przyczyniają się do wzbogacania gleby w niezbędne substancje mineralne. Na łąkach spotykamy też żaby trawne, ropuchy, szpaki, czajki i bociany. Częste są tu kopce kretów, które odżywiają się owadami. W powietrzu nad łąkami krążą myszołowy polujące na myszy i pasikoniki.

Korzenie i rozłogi roślinności łąkowej tworzą darń, czyli górną warstwę gleby, dzięki której łąka może się odradzać po każdym skoszeniu i spoczynku zimowym. Łąki występują na glebach zawierających przez większą część roku 60–80% wilgoci w stosunku do całkowitej ich pojemności wodnej. Niedobory wody uzupełnia się przez nawadnianie bądź wykorzystanie bliskiego poziomu wody gruntowej lub zalewy rzek. Łąki trwałe zajmują 4 odrębne stanowiska krajobrazowo- fizjograf.: doliny rzek (łęg), pobrzeża dolin i zaklęśnięcia wśród pól i lasów (grąd), obszary pobagienne (pobagienne łąki), zbocza pogórzy i wierzchowiny gór (hala); w zależności od siedliska plony siana łąkowego wynoszą 0,6–15 t z ha.

Łąki mozemy podzielić według typologicznego podziału łąk. Jest toęłęó klasyfikacja zróżnicowanych, trwałych użytków zielonych pod względem siedliskowo- florystycznym, na podstawie cech fizjograficzno- siedliskowych. Pierwsze próby klasyfikacji pochodzą z XVIII–XIX w.. Użytki zielone dzielono wówczas na grupy według: położenia, wydajności, składu florystycznego, typu gleby i uwilgotnienia. Współczesny typologiczny podział łąk został oprac. 1954 przez J. Bury- Zaleską i J. Prończuka. Wraz z systematyką fitosocjologiczną stanowi on podstawę oceny łąk.

Od 1994 obejmuje 3 ich typy:
- niżowe dolinowe (0–300 m n.p.m.),
- niżowe pozadolinowe (150–300 m n.p.m.),
- łąki terenów górzystych (podgórze 300–500 m n.p.m., łąki górskie 500–1000 m n.p.m., łąki wysokogórskie powyżej 1000 m n.p.m.).

W obrębie powyższych typów wyróżnia się, na podstawie cech siedliskowych, 4 grupy łąk: grądy, łęgi , bielawy oraz murszowiska (pobagienne łąki).

Grąd to łąka lub pastwisko położone na terenach nie zalewanych, o glebach mineralnych. Ich wartość jest różna, podobnie jak uwilgotnienie, zależne głównie od wód opadowych. Rozróżnia się:
- grądy popławne — na pobrzeżach dolin, poniżej pól ornych na wzniesieniach, użyźniane przez namuły wód spływających,
- grądy połęgowe — utworzone z dawnych siedlisk łęgowych (po regulacji koryta rzecznego),
- grądy właściwe, wyżej położone, śródpolne, niedostatecznie wilgotne,
- grądy podmokłe — na wyniosłościach pośród bagien, w niższych położeniach pobrzeży dolin, są mało wartościowe,
- grądy zubożałe — na pobrzeżach dolin rzecznych, bagien, lasów, mają zmienne uwilgotnienie, niską wartość.

Łęg to łąka położona w dolinie rzeki na glebach aluwialnych. Rozróżnia się:
- łęgi właściwe- optymalnie uwilgotnione, żyzne, wartościowe,
- łęgi rozlewiskowe — w szerszych częściach doliny rzek, na glebach zabagnionych,
- łęgi zastoiskowe — w nieckach terenowych, porośnięte głównie turzycami;

Bielawa to ludowa nazwa bagiennych łąk torfowych o niskiej wartości, porośniętych wełniankami o białym puchu kwiatostanowym, turzycami niskimi i mchami. Bielawy są zamieszkiwane przez dzikie zwierzęta, zwłaszcza ptactwo wodne.

Łąki pobagienne to łąki powstałe przez zmeliorowanie łąk bagiennych, tzw. bielaw. Wraz z obniżeniem zwierciadła wody gruntowej rozpoczyna się proces murszenia gleby, a dotychczasowa szata higrofilna (turzyce, wełnianka, mchy) zmienia się w ciągu 1–3 lat na mezo- i kserofilną. Powstaje typowa naturalna łaka pobagienna, złożona przeważnie z chwastów i traw gorszej jakości pastewnej, o niskiej (1,5–2 t z ha) wydajności lichego siana, lub nieużytek bagienny. Zagospodarowanie naturalnej łaki pobagiennej przekształca ją w łąkę pobagienną w kulturze, dającą z 1 ha do 12 t doskonałego siana.

Łąkarstwo jest to całokształt wiedzy o łąkach i pastwiskach (użytki zielone) oraz działalność gospodarcza, której zadaniem jest pozyskiwanie możliwie wysokich plonów pełnowartościowej paszy (zielonej i siana) dla zwierząt gospodarskich oraz utrzymywanie tych użytków w wysokiej kulturze. Łąkarstwo opiera się z jednej strony na teoretycznej wiedzy o siedliskach łąkowych (łąkoznawstwo), z drugiej zaś — na znajomości metod uprawy i pielęgnowania użytków zielonych (uprawa łąk i pastwisk), sposobów użytkowania runi łąkowej i pastwiskowej (użytkowanie łąk i pastwisk, pastwiskowa gospodarka) oraz metod sprzętu i konserwowania paszy. Wiedza łąkarska oparta na badaniach naukowych zaczęła się rozwijać w środkowej Europie w 2 poł. XVIII w.. W Polsce pionierami łąkarstwa byli J.K. Kluk, M. Oczapowski.

Pierwsza placówka doświadczalna — Zakład Doświadczalny Uprawy Torfowisk pod Sarnami (1934–39). Tu utworzono Stowarzyszenie Łąkarzy, działające do II wojny światowej. Obecnie łąkarze są zorganizowani w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Wodnych i Melioracyjnych NOT. Działalnością łąkarską kieruje Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Badania naukowe prowadzi Instytut Melioracji i Użytków Zielonych w Falentach i oddziałach oraz akad. roln. w katedrach łąkarstwa. Na terenie Europy działa Europejska Federacja Łąkarska (European Grassland Federation), do której należy także Polska.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty
Komentarze (1) Brak komentarzy

elo.! jestem pierwsza ja tam nie wiem mi sie wydaje ze praca jest wpoorzxadeczku zobaczymy co dostane:D ale ogolnie to dzieki na maxa :P

Treść zweryfikowana i sprawdzona

Czas czytania: 5 minut