profil

/

Zadania Prace

Objawy niedoboru witamin(awitaminozy), przykłady 3 witamin(A, D, i C)oraz produkty w których można je znaleźć

drukuj
satysfakcja 71 % 247 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Komentarze

Witaminy pełnią rolę regulującą w naszym organizmie, znajdują się w pożywieniu, które codziennie zjadamy, lub są produkowane w organizmie(D, K i B). Znaczy to, że jadłospis powinien być tak opracowany, by witaminy te znajdowały się w produktach żywnościowych, bowiem ich minimalne ilości, obecne w naturalnych produktach żywnościowych, zapewniają organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Niedobór choćby jednej witaminy może stanowić niebezpieczeństwo dla całego organizmu, a spowodowany jest spożywaniem zbyt małej ilości warzyw i owoców lub wadliwym przechowywaniem i przygotowywaniem produktów do spożycia. Awitaminoza nie jest poszczególną i jednorodną chorobą. Każda z witamin bierze udział w różnych przemianach metabolicznych. Oto choroby, które są objawami awitaminozy:
•choroba beri-beri której objawami są niestrawność, brak apetytu, utrata masy ciała, osłabienie, nudności i wymioty(bardzo rozpowszechniona była podczas II wojny światowej oraz w dużej części ludności Japonii, Chin, Indii, Wysp Filipińskich oraz Archipelagu Malajskiego. W latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia 39% zachorowań w armii japońskiej było spowodowane przez niedobory witaminy B1)
•szkorbut pojawia się po 3-12 miesiącach spożywania pokarmów pozbawionych lub o bardzo małej zawartości witaminy C. Objawy spowodowane są przez upośledzenie tworzenia substancji "cementujących" komórki między sobą. Powoduje to łatwe krwawienie i pękanie dziąseł, tworzenie się wybroczyn, spontaniczne krwotoki (m. in. dospojówkowe)itd.
•anemia(niedobór czerwonych ciałek krwi(erytrocytów)
•ślepota zmierzchowa(tzw. kurza ślepota)-niedowidzenie po zmroku
•słaba pamięć
•zahamowanie wzrostu
•podatność na depresje
•nerwowość
•trudne gojenie ran
•obniżona odporność organizmu
•krzywica u dzieci i łatwość złamań kości u dorosłych
•choroby skóry i oczu
Przykłady 3 różnych witamin, oraz produkty w których można je znaleźć:
•Witamina A-Wpływa na syntezę białek, tłuszczów, hormonów, zwłaszcza tarczycy, stan skóry, śluzówki, wzrost ciała, procesy widzenia, chroni wątrobę, aktywizuje jej układ enzymatyczny, zwiększa odporność ustroju na infekcje, utrzymuje odporność immunologiczną, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów i hormonów sterydowych. Występuje w roślinach karotenoidy, w produktach zwierzęcych w postaci gotowej. Pomarańczach, morelach, brzoskwiniach, jagodach czarnych, porzeczkach czarnych, owocach bzu czarnego, wiśni, aronii, dzikiej róży, dyni, marchwi, papryce, pomidorach, kapuście, tranie, maśle, mleku, serze, śmietanie, żółtku jaj, wątrobie, mniszku lekarskim i nagietku. Awitaminoza tej witaminy powoduje wysychanie rogówki i spojówek oka /kseroftalmia/, kurza ślepota, choroby skóry, łuszczyca, rogowiec dłoni, stóp, trądzik pospolity, łysienie plackowate, zmniejszone wydzielanie kwasu solnego żołądka, skłonność do biegunek. Hiperwitaminoza powoduje zmęczenie, drażliwość, brak łaknienia, wymioty, ból głowy, wypadanie włosów, świąd, pękanie i krwawienie warg, zahamowanie wzrostu u dzieci, łuszczenie się skóry.
•Witamina C- odgrywa ważną rolę w procesach odpornościowych ustroju, działa odtruwająco, aktywuje przemiany białkowe i węglowodanowe, bierze udział w procesach kostnienia, przeciwdziała wypadaniu zębów, wzmacnia dziąsła, bierze udział w syntezie hemoglobiny, w powstawaniu krwinek, kolagenu, ułatwia przyswajanie żelaza, przyczynia się do prawidłowego rozwoju tkanki łącznej, a także hormonów kory nadnercza. Przeciwdziała czynnikom rakotwórczym. Występuje w świeżych owocach, jarzynach, sałacie, owocach cytrusowych, dzikiej róży, rokitnika, czarnej porzeczki, czarnej jagody, truskawkach, w zielonej natce pietruszki, chrzanie i papryce, ziemniakach, rzeżuszce, koprze, sałacie, pomidorach, kalafiorze, zielonolistnych roślinach, mleku. Awitaminoza tej witaminy powoduje szkorbut (gnilec), niedokrwistość, stany zapalne dziąseł, śluzówek, skóry, przewodu pokarmowego, układu nerwowego, zaburzenia hormonalne, alergia, zatrucia (aspiryna zwiększa trzykrotnie wydalanie witamina C z organizmu, dlatego trzeba zwiększyć dawki), mała odporność na stresy, infekcje. Naturalna witamina C wraz z substancjami enzymatycznymi, takimi jak ryboflawonoidy. Hiperwitaminoza tej witaminy powoduje biegunkę, tworzenie się kamieni ze szczawianu wapnia w nerkach, wysypka skórna, nadkwaśność.
•Witamina D- reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową Ma wpływ na wzrost ciała, metabolizm tkanki kostnej, wchłanianie wapnia. Występuje w Tranie, rybach, wątrobie, mleku, serze, jajkach, grzybach, mniszku lekarskim. Awitaminoza powoduje krzywicę, kruchość kości i rozmiękczenie, niedorozwój zębów i szkliwa, chroniczny reumatyzm stawowy, tężyczkę, biegunki, dolegliwości dróg żółciowych, próchnica zębów. Hiperwitaminoza powoduje brak łaknienia, ospałość, nudności, ból głowy, obfite pocenie się, wymioty, wielomocz, uporczywe pragnienie, biegunka, niewydolność nerek przez odkładanie się wapnia, co może doprowadzić do nadciśnienia.


Przydatna praca? Tak Nie
Komentarze (3) Brak komentarzy
25.4.2015 (14:24)

Bardzo ciekawe informacje , znalazłam wszystko czego szukałam. Jestem mamą maluszka i podając Vita DK poczytałam na temat tych witamin. Określenie awitaminoza było mi dotychczas obce.

19.3.2011 (11:29)

Niedobór witaminy c powoduje ??
co pomurszcie

12.4.2010 (17:45)

super!! jesteś dobra:))



Zadania z Biologii
Poziombka2 rozwiązane zadania
Biologia 14 pkt wczoraj o 16:15

Wyjaśnij różnicę między akomodacją a jego adaptacją . Pilnie proszę o pomoc !!!!!

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 11
Rozwiązuj

tarasiukmarzena76 rozwiązanych zadań
Biologia 10 pkt wczoraj o 15:58

Potrzeby  psychiczne i społeczne osób w wieku dorosłym.Proszę pomuście

Rozwiązań 1 z 2
punktów za rozwiązanie do 8
Rozwiązuj

thedawid690 rozwiązanych zadań
Biologia 10 pkt 23.4.2015 (22:36)

Dlaczego należy chronić ziemie ? mamy na przyrode napisać dialog o tym np ; ja czytam : czy dobrze sie pani oddycha teraz odpowiada ziemia ( mój...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8
Rozwiązuj

Weronika14113 rozwiązane zadania
Biologia 10 pkt 19.4.2015 (10:56)

Jakie sa choroby układu moczowego?Przynajmiej 3 przykłady.

Rozwiązań 2 z 2
punktów za rozwiązanie do 8
Rozwiązuj

Trotylka0 rozwiązanych zadań
Biologia 20 pkt 18.4.2015 (17:35)

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jaka jest różnica pomiędzy hormonami tkankowymi, a miejscowymi? Tylko proszę, bez wklejania regułek, bo one zupełnie...

Rozwiązań 1 z 2
punktów za rozwiązanie do 15
Rozwiązuj

Masz problem z zadaniem?

Tu znajdziesz pomoc!
Wyjaśnimy Ci krok po kroku jak
rozwiązać zadanie.

Zadaj pytanie Zaloguj się lub załóż konto

Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.