profil

Agroturystyka

poleca 85% 802 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Agroturystyka pojawiła się w Polsce kilka lat temu. Utożsamiana jest z turystyką wiejską - nie jest to jednak to samo.

Według J. Sikory „turystyka wiejska związana jest z pobytem w gospodarstwie wiejskim, dotyczy różnych form spędzania czasu wolego, usług turystycznych świadczonych w obrębie gospodarstwa rolnego.” Najważniejszą cechą jest środowisko a w nim zabudowa i krajobraz. Bazę noclegową tworzą: pensjonaty, hoteliki, prywatne domy letniskowe, pokoje gościnne, kempingi.

Agroturystyka jest formą turystyki wiejskiej związaną z rolnictwem. Gospodarstwo rolne stanowi bazę noclegową i główną atrakcję turystyczną dla potencjalnego agroturysty. Czynnikami, które skłaniają ludzi do wybierania, uczestnictwa we wczasach na wsi są:
 chęć spędzenia czasu w odmiennym niż dotychczas środowisku (np. osoby nie posiadające krewnych na wsi mają teraz możliwość pobytu właśnie tam);
 niski koszt wczasów w gospodarstwie rolnym;
 posiłki dla letników przygotowywane z produktów pochodzących z gospodarstwa właścicieli, są wolne od chemii (np. mleko prosto od krowy, chleb wiejski, miód z własnej pasieki, itp.);
 możliwość praktycznego poznania pracy w gospodarstwie rolnym (np. pomoc przy żniwach czy sianokosach, dojenie krów, karmienie inwentarza);
 czynny relaks (jazda konno, zbieranie jagód czy grzybów, kąpiel w rzece, itp.),
 zwiedzanie parków narodowych, krajobrazowych rezerwatów przyrody,
 korzystanie z ciszy, spokoju, walorów małego ruchu i przede wszystkim świeżego powietrza.

W gospodarstwach agroturystycznych proponuje się turystom spędzanie czasu w sposób niekonwencjonalny, specyficzną domową atmosferę, czas dla rodziny, świeże powietrze, wiejską ciszę, poprawę zdrowia i kondycji fizycznej, domową wiejską kuchnię i wspólne posiłki z gospodarzami, wspólną pracę, poznawanie metod produkcji żywności, naukę gotowania i pieczenia oraz wykonywania prac domowych i gospodarskich, bezpośredni kontakt z przyrodą, formę zarobku, bądź oszczędnych wakacji (pomagając rolnikom w pracach gospodarskich), uczestnictwo w wiejskich imprezach kulturalno-rozrywkowych, degustacje miejscowych produktów żywnościowych (np. mleka, serów, dżemów, miodu, soków, warzyw, owoców), naukę robienia przetworów i przygotowanie ich na zimę (korzystając z produktów, które oferuje gospodarstwo), ogniska, zbiór i suszenie ziół, zbieranie jagód, grzybów, łowienie ryb, polowania, robienie bukietów z suchych kwiatów, wędrówki piesze po ciekawych krajobrazowo terenach.

W miarę możliwości finansowych oraz w zależności od miejsca, w którym zlokalizowane jest gospodarstwo ofertę swoją może urozmaicać proponując turystom na przykład: sprzęt pływający, jazdę konno, bryczką, saniami, kuligi, place zabaw dla dzieci, brodziki, baseny, warsztaty artystyczne, naukę haftu, wykonywania kompozycji z korzeni, kwiatów i traw, rękodzieła, wczasy dla puszystych, wegetarian, naukę gry na gitarze, rowery, wędki, sprzęt do grillowania, stawy rybne, sale kominkowe, stoły do tenisa, bilard, różnorodne gry, boiska do gry w piłkę, organizację wycieczek krajoznawczych, imprez okolicznościowych.

Usługi noclegowe oferowane są gościnnych pokojach. Znajdują się one w tym samym budynku, w którym mieszkają właściciele gospodarstwa agroturystycznego. Agroturysta może też mieszkać w oddzielnym budynku, który znajduje się bezpośrednio przy gospodarstwie. Mogą to być również kempingi, pola namiotowe, itp.

Na rozwój ekonomiczno - społeczny agroturystyki mają wpływ m.in. takie cele jak:
 wzrost poziomu kulturalnego mieszkańców wsi,
 stworzenie możliwości atrakcyjnego wypoczynku,
 ochrona walorów turystycznych,
 źródło utrzymania i dochodów miejscowej ludności,
 aktywizacja miejscowego rynku pracy,
 rozbudowa i modernizacja gospodarstw rolnych,
 stymulacja rozwoju gospodarstw rolnych świadczących usługi turystyczne oraz miejscowej infrastruktury.
Korzyści z agroturystyki:
 dodatkowe źródło dochodu gospodarstw rolnych;
 promocja regionu;
 aktywizacja środowiska w kierunku rozwoju usług;
 poszerzanie horyzontów ludności wiejskiej, otwarcie na świat.

Jelenia Góra i jej okolice mają dość bogatą ofertę agroturystyczną. Na zakończenie swojej pracy podaję kilka z nich:
Gospodarstwo Jeździeckie "Koniador" - ośrodek położony w Dziwiszowie. Zabudowa ośrodka to odrestaurowane dwa budynki. Mieszkalny i gospodarczy ze stajniami i izbą biesiadną, w której podawane są smaczne polskie potrawy, organizowane są imprezy okolicznościowe i integracyjne. Obok działalności agroturystycznej prowadzona jest także hodowla i sprzedaż koni rasy Haflinger. Zajmuje się rekreacją, turystyką i hodowlą. Domowa atmosfera, kameralność, dużo zieleni i przestrzeni, piękne góry.

Agroturystyka „Leśny Dwór” w Janowicach Wielkich, obiekt położony na bardzo malowniczym dziewięciohektarowym zacisznym terenie leśnym, bogatym w szlachetne okazy starodrzewia, które wraz z licznymi skałkami i strumykami stanowią o wyjątkowej atrakcyjności przyrodniczej terenu. Ośrodek jest ogrodzony, oświetlony posiada parkingi i plac zabaw. Na miejscu znajdują się stawy rybne(możliwość wędkowania), smażalnia ryb, stołówka serwująca pyszne obiady domowe oraz duża świetlica wykorzystywana na szkolenia, zabawy itp. Udogodnienia: pokoje z łazienkami, możliwość zabrania zwierząt, dostęp do TV, komputera i internetu, kominek, stołówka, sala konferencyjna, wędkowanie, miejsca na ognisko, grill, parking, wyciąg narciarski w okolicy.

„Lawinowe Wzgórze” Oleszna Podgórska, gm. Lubomierz. Lawinowo to gospodarstwo ekologiczne o powierzchni 15 ha, położone nieopodal Świeradowa Zdroju. Odrestaurowany stuletni dom, w którym do dyspozycji gości jest sześć pokoi 2 i 3-osobowych, trzy łazienki i duża kuchnia, spełniająca również rolę pokoju dziennego, zapewnia warunki do wypoczynku w miłej atmosferze, z dala od wielkomiejskiego hałasu. Dlaczego warto przyjechać: możliwość jazdy dorożką, możliwość nauki jazdy konnej, obcowanie ze zwierzętami, wędkowanie na pobliskim stawie, zbieranie grzybów i innych owoców leśnych.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 4 minuty