profil

Oddziaływanie produkcji żywności na środowisko.

poleca 85% 103 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Człowiek aby jeść produkty przetworzone (nie surowe)
poddaje je obróbce przemysłowej. Przetwarza produkty naturalne, tak aby mógł je skonsumować. Pokarm człowieka składa się głównie z produktów mięsnych, rybich, mlecznych i roślinnych w tym zbożowych.

Produkty roślinne to warzywa, owoce i zborze. Ich produkcja zaczyna się od uprawy. Rosną one na nawozach naturalnych lub sztucznych. Nawozy naturalne nie dostarczają wszystkich potrzebnych pierwiastków, a jednocześnie mają nadmiar związków np. azotanowych. Niedobór pewnych składników może spowodować nieurodzaj, zaś nadmiar może uszkodzić roślinę i może zakwasić lub zasolić glebę. Nadmiar pewnych związków zostaje zmyty z wodą gruntową i przeniesiony pośrednio lub bezpośrednio do zbiorników wodnych. Jednak częściej stosuje się nawozy sztuczne. Powinny być dokładnie wyliczone do potrzeb gruntu i uprawianych roślin. Ale przez nawozy sztuczne (mineralne) do ziemi trafia więcej pierwiastków, co zwiększa ilość pierwiastków spłukiwanych do zbiorników wodnych. Mimo to rolnicy nie stosują odpowiednich dawek nawozu, doprowadzając do degradacji środowiska.

Rośliny uprawne są narażone na szkodniki :owady, gryzonie, ptaki, ...oraz na choroby roślin i chwasty. Dlatego też zaczęto stosować środki ochrony roślin np. pestycydy. Należą do nich rodentycydy – do zwalczania gryzoni, herbicydy – do zwalczania chwastów. Jednak wiadomo ,iż pestycydy moją skutki ujemne. Niszcząc organizmy szkodliwe niszczą też te potrzebne. Wiele związków jest trudnoroskładanych. Wywołują zaburzenia w biocenozie. Ginie wiele zwierząt np.: ptaki, owady (pszczoły), dżdżownice, lisy, ryby... Wiele zwierząt przechodzi mutację np.: jajo sokoła wędrownego miało o wiele cieńszą skorupę. Jednak to wpływa też na człowieka. Jedząc te warzywa zjadamy również związki zawarte w pestycydach, narażając się na choroby. Człowiek choruje na nowotwory np. żołądka, skóry, krwi, zatrucia które mogą doprowadzić nawet do śmierci. Jednym z popularniejszych zatruć to zatrucie związkami fosforoorganicznymi – nadmierne pobudzenie układu cholinergicznego :objawy np. nudności, wymioty, wąskie źrenice, drżenia mięśni... śmierć.

Następnym krokiem w produkcji warzyw i owoców jest selekcja i przetwarzanie. Niektóre będą mrożone inne paczkowane, suszone, konserwowane czy sprzedawane surowe. Te które będą przetwarzane, znowu są szpikowane związkami chemicznymi zwanymi popularnie konserwantami, regulatorami kwasowości... (np. E385, E304i). A potem trafiają na półki w sklepach i do naszych domów. Produkty zbożowe przechodzą podobne etapy i także zawierają w sobie związki chemiczne. Mielimy zboża na mąkę, następnie wypiekamy (chleb – do którego są dokładane m.in. spulchniacze).

Następnie omówię produkcję przetworów mięsnych. Zwierzęta są karmione paszą i roślinami. Weźmy dla przykładu krowę. Karmiona jest roślinami rosnącymi na sztucznych nawozach i pryskanymi pestycydami. Przez ten czas zanim nie dostanie się do rzeźni zje na tyle dużo, iż w jej mięsie będzie znajdywała się duża ilość substancji chemicznych. Na dodatek sama jest pryskana zootycydami – zwalczanie szkodników zwierzęcych, fungicydami – środki zwalczania chorobotwórczych grzybów i bakterii. Następnie trafia do rzeźni, z tamtąt do fabryki przetwórstwa mięsnego. Oczywiście przechodzi badania czy nie jest chora. Jednak mimo tylu związków chemicznych stwierdzają, że można ją przetworzyć na pokarm dla człowieka. Z tej krówki będą parówki i kiełbasy. Aby mięso szybko się nie zepsuło oczywiście dodaje się środki konserwujące i inne.

Produkty mleczne. Jeśli wiemy czym jest karmiona krowa, można się domyśleć jakie będzie mleko. A następnie jego produkty np. masło, ser, maślanka czy jogurt. Wiemy też o dodatkach regulujących smak itd.

Podobnie jest z rybami. Żyją one w wodzie zabrudzonej związkami azotanu (o których już wspomniałam), ściekami przemysłowymi, ropą naftową, rtęcią... Wszystkie bogactwa natury wodnej są także zakażone. Niegdyś na skutek skażenia wody rtęcią, zginęło setki zwierząt : ryb, wielorybów,... i dziesiątki ludzi. Umarli, bo zjedli skażone ryby. Często dochodzi do takich przypadków.

Współczesna produkcja żywności ma negatywny wpływ na środowisko. Owszem my mamy co jeść, ale zakłócamy naturalne zjawiska w przyrodzie, niszczymy ją, zabijamy wiele zwierząt i roślin. A do tego niszczymy samych siebie. Doprowadzamy do osłabienia organizmu, alergii, nowotworów i zatruć często kończących się śmiercią lub kalectwem (zatrucie niklem, ołowiem, rtęcią, fosforanami). Aby chronić życie ludzi, zwierząt i całego świata naturalnego należałoby wrócić do ekologicznych metod produkcji i przetwórstwa rolno spożywczego.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 4 minuty