MAKROELEMENTY
WAPŃ - Jest składnikiem kości, zębów, wpływa na pracę układu nerwowego i mięśniowego, na pracę serca, warunkuje na prawidłową krzepliwość krwi, ma oddziaływanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne.
Niedobór wapnia może powodować choroby takie jak:
- próchnica,
- odwapnienie,
- zmiękczenie i zniekształcenie kości,
- osteoporoza,
- nadpobudliwość,
- zahamowanie wzrostu.
Wapń występuje w:
- mleku i przetworach mlecznych,
- jajach,
- rybach,
- mięsach,
- warzywach strączkowych.
FOSFOR - Jest składnikiem kości i zębów, mięśni, mózgu, uczestniczy w reprodukcji i dziedziczeniu jako składnik DNA i RNA, odgrywa ważną rolę w przemianie materii.
Fosfor występuje w:
- serach,
- jajach,
- rybach,
- zbożu,
- warzywach strączkowych.
MAGNEZ - Bierze udział w budowie tkanki kostnej, jest aktywatorem wielu enzymów tkankowych odgrywając rolę w termoregulacji i w procesach przemiany białek i kwasów tłuszczowych, w funkcjonowaniu systemu nerwowego, mięśniowego i krążenia krwi.
Niedobór magnezu może powodować choroby takie jak:
- nadpobudliwość,
- choroby kości.
Magnez występuje w:
- ziemniakach,
- ciemnym pieczywie,
- mięsach,
- suchych nasionach roślin strączkowych,
- rybach,
- kaszy.
ŻELAZO - Bierze udział w procesach utleniania, jest przenośnikiem tlenu na poziomie hemoglobiny, globiny, systemu nerwowego i enzymów utleniających.
Niedobór żelaza może powodować choroby takie jak:
- anemia,
- niedokrwistość.
Żelazo występuje w:
- suchych nasionach roślin strączkowych,
- mięsach i przetworach mięsnych,
- przetworach zbożowych
MIKROELEMENTY
JOD - Występuje w tarczycy. Niezbędny do syntezy hormonów tarczycy-trójjodynina, tyroksyna. Hormony tarczycy są odpowiedzialne za wzrost i odnowę tarczycy oraz za funkcjonowanie ukł. nerwowego. Na niedobór najbardziej narażeni są mieszkańcy okolic górskich.
Jod występuje w:
- warzywach i owocach,
- rybach morskich,
- soli jodowanej,
- roślinach morskich.
MIEDŹ - Zgromadzona w mięśniach, kościach, wątrobie i enzymach. Bierze udział w procesach krwiotwórczych (wytwarzanie czerwonych krwinek). Jest odpowiedzialna za wytwarzanie tkanki łącznej i kostnej. Wchodzi w skład enzymów.
Niedobór miedzi może powodować choroby takie jak:
- anemia,
- zaburzenie procesów życiowych wątroby,
- niedokrwistość.
Miedź występuje w:
- herbatach,
- zielonych warzywach liściastych,
- rybach.
FLUOR - Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu młodych organizmów oraz do prawidłowej budowy i twardości tkanki kostnej szkliwa zębów.
Niedobór fluoru może powodować choroby takie jak:
- osteoporoza,
- próchnica.
Fluor występuje w:
- kalafiorze,
- rybach morskich,
- herbacie,
- wodzie pitnej.