profil

Tabliczka mnożenia na PALCACH!!

drukuj
satysfakcja 63 % 508 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Opinie

Opisze to w punktach, po kolei jakie czynności wykonujemy:
ale na początku pamiętaj że ta tabliczka tyczy się tylko do mnożenia liczb od 6x6 do 9x9:
1. pięć zawsze masz w pamięci! czyli jak mnożysz np. 7 x 8 to na jednej ręce wystawiasz 2 palce
(7-5=2) a na drugiej 3 (8-5=3)
2. palce wystawione dodajemy w postaci dzieciątek (jeżeli 2 palce 20 , jeżeli 3 palce 30 itd.)
3. palce schowane mnożymy normalnie (jeżeli 3 i 2 palce to 3x2=6, jeżeli 4 i 3 palce to 4x3=12)
4. potem wszystkie liczby z wystawionych i zwiniętych palców dodajemy i jest wynik

np. 7x9
najpierw 2 palce na jednej 4 na drugiej
20 i 40 = 60
potem palce zwinięte 1 i 3 1x3=3
sumujemy 60+3=63 czyli 7x9=63

Łatwe i do opanowania, przydaje się, ja tam sobie zawsze przy tabliczce pomagam palcami ...heheheheh ;)


Przydatna praca? Tak Nie
Komentarze (17) Brak komentarzy zobacz wszystkie
18.8.2011 (18:02)

jeju dzieciary! tabliczka mnozenia to banał. na palcach tylko tepacy liczą ;d

4.8.2011 (09:33)

umiem ale na dziewięc nauczyła mie moja babcia a resztę się uczę na pamiec

nie stety kupcie się dwa krety

6.3.2011 (13:01)

fajne ale troche długie. Na 9 To Ja ZnAm InNy SpOsUb

12.8.2011 (21:53)

fajne ale troche długie. Na 9 To Ja ZnAm InNy SpOsUb

7.1.2011 (17:54)

to jest genialne! proste i skuteczne! bardzo mi się podoba:))))

6.12.2010 (20:45)

@lukaszburek2 Te jak wy tam nazywacie "palce sralce" nauczyły mnie i mojego syna BEZBŁENDNEJ tabliczki mnożenia. W ok. 2min. Wy wszyscy jak najbardziej się mylicie. Chodzi mi o

rutkowska16 ,dolobowscy42,olcia_12_97, Xtreme666... Dziękuje za wspaniały komentarz użytkownika maryshia. Pozdrawiam Gorąco Łukasz z Gorzowa Wlkp.



Paulaa11120 rozwiązanych zadań
Matematyka 10 pkt wczoraj o 17:39

Proszę o pomoc

Rozwiązań 1 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 1 z 2
Rozwiązuj

maruda010 rozwiązanych zadań
Matematyka 10 pkt wczoraj o 17:29

Za dwie różne książki zapłacono 25 złotych. Oblicz cenę każdej książki, jeżeli jedna z nich jest o 50% droższa od drugiej.

Rozwiązań 2 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 2 z 2
Rozwiązuj

anna2980 rozwiązanych zadań
Matematyka 10 pkt 30.10.2014 (19:32)

230mm ile to cm

Rozwiązań 2 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 2 z 2
Rozwiązuj

margola19650 rozwiązanych zadań
Matematyka 10 pkt 30.10.2014 (19:14)

Czworokątny zagajnik podzielono na dwie trójkątne działki. Obwód pierwszej działki ma 3200 m, a obwód drugiej 2400 m. Jaka jest długość ogrodzenia...

Rozwiązań 1 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 1 z 2
Rozwiązuj

bartekp7890 rozwiązanych zadań
Matematyka 200 pkt 30.10.2014 (19:14)

Gdy Kasia otworzyła swoją skarbonkę miała w niej 3 10groszówki,  66 20grosuwek i 11 50groszuwek Pytanie: Jaki proocent kwoty w skarbonce...

Rozwiązań 2 z 2
punktów za rozwiązanie do 150 rozwiązań 2 z 2
Rozwiązuj

Masz problem z zadaniem?

Tu znajdziesz pomoc!
Wyjaśnimy Ci krok po kroku jak
rozwiązać zadanie.

Zaloguj się lub załóż konto

Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.