Witaminy – związki organiczne niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i funkcjonowania organizmu.
- wyróżnia się dwie zasadnicze grupy –rozpuszcz. w tłuszczach (A,D,E,K) i w wodzie (C,B).
- mają różną budowę chemiczną
- nie mogą być wytwarzane przez organizm zwierzęcy, lecz muszą być dostarczane z pokarmem
dostarczane są w postaci gotowej z pokarmem lub jako prowitaminy
mogą być syntetyzowane przez symbiotyczną florę bakteryjną w jelitach
* początek badań nad witaminami – Funk, Hopkins
Stwierdzono, że do oprócz soli mineralnych, białek, tłuszczów i węglowodanów organizmy potrzebują także innych substancji
Hopkins – nazwał je dodatkowymi substancjami odżywczymi
Funk – w 1911r wprowadził określenie witamina (zmiana nazwy z vitamine na vitamin przez Jacka Drummonda)
Beadle, Tatum – doświadczenia na pleśni Neurospora
- niezbędne w niewielkich ilościach dla prawidłowego funkcjonowania metabolizmu
* biorą udział w regulacji metabolizmu jako koenzymy
Niektóre enzymy składają się wyłącznie z białka np. pepsyna.
Wiele enzymów składa się z dwóch komponentów:
- tzw. apoenzymu –komponentu białkowego
- kofaktoru (np. jony metali)
pewne organiczne związki niebiałkowe to koenzymy- większość witamin jest koenzymami, a niektóre z nich substancjami wyjściowymi dla syntezy koenzymów
apoenzymy i kofaktory nie wykazują same zdolności katalitycznej, funkcję enzymu przejmują dopiero wtedy, gdy się ze sobą połączą
witaminy są również podstawowymi składnikami wielu hormonów – substancjikontrolujących czynności fizjologiczne organizmu
* awitaminoza, hipowitaminoza, hiperwitaminoza
umiarkowane przedawkowane witaminy B lub C wydalane
są w moczu, nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach nie jest łatwo wydalany i może się gromadzić powodując objawy chorobowe