profil

Chorwacja

poleca 85% 577 głosów

Treść Grafika
Filmy
Komentarze
Chorwacja

Chorwacja (Hrvatska Republika, Republika Chorwacka) to mlode demokratyczne panstwo w poludniowej Europie. Ksztaltem przypomina nieco bumerang, a rozciaga sie ono od podnóza Alp na pólnocnym-wschodzie, az po wybrzeze Adriatyku na poludniu. Sklada sie z 4 krain historycznych: Chorwacji wlasciwej, Slawonii, Dalmacji i Istrii. Slawonia znajduje sie pomiedzy dolinami rzek Savy i Dravy. Centralna Chorwacja obejmuje swoim zasiegiem Zagrzeb i pagórkowaty region Zagorje. Dalmacja to praktycznie cale wybrzeze z dobrze rozwinieta linia brzegowa, gdzie w niewielkiej od niej odleglosci równolegle do brzegu znajduja sie wyspy, jak np. Brac, Hvar, Korcula, Solta. Wnetrze Dalmacji zajmuja Góry Dynarskie. Pólwysep Istria ksztaltem przypominajacy trójkat jest oddzielony od Dalmacji kraina zwana Kvarner, do której naleza wyspy: Cres i Krk.
Republika Chorwacji na pólnocy graniczy ze Slowenia i Wegrami, na poludniu z Bosnia i Hercegowina oraz z Czarnogóra, a na wschodzie z Serbia. Linia brzegowa jest bardzo dobrze rozwinieta. Jej dlugosc ze wzgledu na liczne zatoki wynosi 5,8 tys. km. Równolegle do niej, w niewielkiej odleglosci, znajduja sie wspomniane wyspy, bedace pozostalosciami pasm górskich zalanych przez morze. Jest ich okolo 1,2 tys. z czego 66 jest zamieszkanych. Do najwiekszych z nich naleza wyspy: Krk i Cres.

Powierzchnia: 56,5 tys. km2 plus 31 tys. km2 wód terytorialnych.
Ludnosc: 4,8 mln.
Jezyk urzedowy: chorwacki, alfabet lacinski.
Waluta: 1 Kuna (100 Lipa)- 1 PLN to ok. 2 Kn.
Stolica: Zagrzeb (1,2 mln). Inne glówne miasta: Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Karlovac.
Klimat: podzwrotnikowy sródziemnomorski (wybrzeze) oraz umiarkowany cieply (glab kraju).
Chorwacka kuchnia jest bardzo dobra, jednak aby sie o tym przekonac, nalezy nieraz przelamac swoje opory.W restauracjach i kafejkach, obok typowo europejskich potraw, bardzo popularne sa nastepujace dania: mieso grillowane, dalmanska szynka wedzona (prsut), salami paprykowe (kulen). Do typowych, miejscowych specjalów naleza: smazone miesa (raznjici, cevapici)i dania rybne, podawane z ryzem, ziemniakami lub makaronem. Coraz bardziej widoczny jest wplyw kuchni wloskiej (pizza, spaghetti itp.).
Wysmienite sa chorwackie wina, a jedne z najlepszych sa te pochodzace z Istrii. Proces produkcji win wywodzi sie czesto ze starozytnych tradycji winobrania. Najlepsze gatunki to: Teran, Merlot, Kabernet, Opolo, Plavac, Dingac, Postup (czerwone). Prócz tego biale wina: Malvazija, Posip, Pinot, Muskat. Rekomendowane marki spirytusowe to: Sljivovica, Travarica and Lozovaca. Bardzo popularne do obiadów sa: Prosek i Maraschino. Piwa takze nie sa najgorsze, choc nie ma ich wiele rodzajów.


Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta