profil

Rodzaje obsługi kelnerskiej

drukuj
satysfakcja 34 % 6 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Opinie

W przypadku, gdy nie organizujemy na sali baru, a stół jest szeroki w zestawie mogą być ustawione naczynia z napojami bez- i alkoholowymi, pamiętając, aby niskie szkło stało przed wyższym. Należy zostawić na stole wolny pasek obrzeża 20 cm nie pokrytego żadną zastawą stołową (oprócz stosów talerzy), aby goście mogli na chwilę położyć swój talerz na brzegu stołu w celu pobrania i rozdrobnienia potrawy. Gdy główny stół jest wąski nie wystawia się na nim najczęściej zestawów zastawy lecz gromadzi się ją według wymienionych wyżej zasad na bocznych wąskich stołach pomocniczych (szerokości 90 cm). W przypadku tego przyjęcia ustawiamy najczęściej stół główny z zimnymi zakąskami i dodatkami do nich oraz punktami z czystą zastawą do konsumpcji, bufet z deserami, bar lub wyodrębniony stół z napojami, bufet z potrawami gorącymi. Jeśli nie zdecydowaliśmy się na bar i bufet z zakąskami gorącymi, to kelnerzy roznoszą napoje i zakąski gorące w naczyniach jednoporcjowych na tacach. Na przyjęciach typu angielskiego goście w zasadzie obsługują się sami. Na stołach powinny znajdować się zakąski, które nie wymagają krojenia. Mimo to uczestnicy bankietu chętnie korzystają z obsługi kelnerskiej tj. nakładania potraw i nalewania napojów. Do podstawowych czynności kelnera obsługującego tego typu przyjęcie należy utrzymanie na stołach idealnego porządku tj. zbieranie zbędnej zastawy stołowej (talerzy, sztućców, szklanek, kieliszków, półmisków i innych naczyń), uzupełnianie stołów nowymi potrawami i poprawianie naruszonych dekoracji na półmiskach, uzupełnianie sprzętu w zestawach z zastawą. Na przyjęciach wyznacza się specjalnych kelnerów do serwowania napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Pozostałe czynności kelnera uzależnione są od formy organizacji tj. rodzajów bufetów znajdujących się na sali. Styl amerykański: Amerykański styl obsługi jest mniej formalny niż poprzednio omówione rodzaj. Głównie chodzi w nim o to, że jedzenie przygotowuje się i nakłada na poszczególne talerze w kuchni, a następnie przynosi je gościom. Styl francuski: Bankiet francuski jest zasadniczo bardzo zbliżony do przyjęcia typu niemieckiego, zaś różni się od bankietu angielskiego tym, iż jest przyjęciem, podczas którego goście głównie siedzą przy stołach. Bankiet francuski może być organizowany w celu uczczenia jakiegoś ważnego wydarzenia o charakterze rodzinnym lub innym, również oficjalnym. Wbrew pozorom nie jest to impreza, podczas której spożywa się wyłącznie potrawy z kuchni francuskiej i pije dużo wina. Oczywiście – można! Ale bankiet francuski jest po prostu kolejną metodą organizowania przyjęć, która w dużej mierze charakteryzuje się określonym sposobem podawania posiłków. Najważniejszym elementem bankietu typu francuskiego są oczywiście stoły. Tego rodzaju przyjęcia charakteryzują się szczególną starannością w przygotowaniu nakrycia, a także dekoracji stołów. Istotne jest odpowiednie ułożenie potraw oraz napojów chłodzących, a także ulokowanie ozdób w postaci kwiatów czy owoców.

Data dodania: 2013-07-03

Przydatna praca? Tak Nie
(0) Brak komentarzy


Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.