profil

Przedstaw główne rejony upraw roślinnych na świecie i w Polsce

Ostatnia aktualizacja: 2021-10-31
poleca 85% 2377 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

ŚWIAT
Podstawowe znaczenie w wyżywieniu świata ma produkcja zbóż. Najważniejsza jest: Pszenica - uprawia się ją wszędzie. Głównym dostawcą pszenicy w światowym handlu są USA, Francja, Kanada, Australia, Argentyna.
Ryż - głównie w strefie ciepła, wilgoci, często na terenach sztucznie nawadnianych. Producenci: USA, Tajlandia.
Kukurydza - II m. w światowym handlu. 3/4 dostarczają USA.
Jęczmień - 30% WNP, Niemcy, Kanada, USA.
Żyto - WNP, Polska, Niemcy.
Owies -Europa, USA, Kanada, Australia.
Rośliny korzeniowe
Ziemniaki - gl. Europa,
Maniok - Ameryka Lacińska, Afryka, Indie,
Rośliny cukrodajne - trzcina cukrowa Kuba, USA, Brazylia, Chiny, RPA, buraki cukrowe - gł. Europa WNP, Niemcy, Francja, Polska,
Warzywa i owoce, rośliny tłuszczodajne: soja - USA, Chiny, Rzepak - Chiny, Kanada.

POLSKA
55% gruntów ornych zajmują zboża. Najwięcej żyto - nie ma wymagań,
pszenica - Nizina Śląska, Wyżyna Lubelska, Kujawy, Żuławy Wiślane,
jęczmień - Nizina Śląska, płn. część kraju,
owies - wsch. i pld. część kraju
ziemniak - II m. Polska, jesteśmy jednym z największych producentów,
burak cukrowy - pas od województwa wałbrzyskiego po elbląskie, Wyżyna Lubelska,
rzepak - Polska należy do największych producentów oleju rzepakowego. Największe uprawy- woj. zachodnie i północne. W Polsce uprawia się: len, konopie - wielkopolska, pojezierze pomorskie. chmiel - wyżyna kielecka ilubelska.
Dobrze rozwinięte warzywnictwo i ogrodnictwo (szklarnie) oraz sadownictwo.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty
Opracowania powiązane z tekstem

Czas czytania: 1 minuta