profil

Jak napisać recenzję.

drukuj
satysfakcja 80 % 622 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Komentarze

1. Co to jest recenzja ?
Recenzją nazywamy taka formę wypowiedzi, w której autor ocenia jakieś dzieło naukowe, artystyczne itd. Jest to więc forma wypowiedzi subiektywnej, w której piszemy co sami sądzimy na temat danego dzieła.
2. Budowa recenzji:
+ Część sprawozdawcza: (1/5)
- tematyka utworu
- geneza powstania
- informacje o twórcy, obsadzie i innych...
- miejsce i czas akcji
+ Część oceniająca: (3/5)
- składniki dzieła
- wyrażamy własne zdanie
- przedstawimy wady i zalety utworu
+ Podsumowanie: (1/5)
- jedno znaczny wniosek- jasne stwierdzenie recenzenta, czy poleca to dzieło innym, ocena recenzenta
- NIE STRESZCZAMY UTWORU !!!

Data dodania: 2010-12-01


Przydatna praca? Tak Nie
W słownikach:
Wersja ściąga: jak_napisać_recenzję..doc
Komentarze (11) Brak komentarzy
23.9.2011 (16:00)

Nie streszczamy utworu, w sensie, że mamy nie pisać co się w nim działo. Mamy zachęcić do obejrzenia lub przeczytania. Osoba która czyta tę recenzję nie może wiedzieć co się wydarzyło od początku do końca bo tylko ją zniechęcimy.

23.5.2011 (20:21)

Dziękuje

21.5.2011 (16:12)

opisanie problematyki i przedstawienie zarysu akcji zdecydowanie NIE JEST streszczeniem, a jedynie opisaniem problematyki i przedstawieniem zarysu akcji.

19.5.2011 (14:30)

tak na pewno nie streszczamy to co mam pisać na 300 stron . ; /

17.5.2011 (20:11)

oczywiście ze streszczamy (opisujemy problematykę i przedstawiamy zarys akcji) co za pała to pisała ????

Formy wypowiedzi


Zadania z Języka polskiego
gusio19970 rozwiązanych zadań
Język polski 10 pkt wczoraj o 11:30

Napisz rozprawkę na temat : różne czasy , różni ludzie , a cel? rozważ problem trwałości buntu młodzieńczego jako wartość wpływającą na zmianę...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

wyyluzuj0 rozwiązanych zadań
Język polski 70 pkt wczoraj o 11:09

BARDZO WAŻNE!! Na podstawie książki "Zbrodnia i Kara" napisz wypracowanie.

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 53 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Violaa950 rozwiązanych zadań
Język polski 90 pkt wczoraj o 10:36

Renesansowy charakter "pieśni" j . Kochanowskiego . Rozważ problem w oparciu o wybrane utwory ( bez podawania ragmentów)

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 68 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Grinrezar0 rozwiązanych zadań
Język polski 100 pkt 19.12.2014 (20:29)

Miałbym prośbe moja dziewczyna, chodzi do Liceum dla dorosłych i dostała takiego zadanie. Jedynym naszym problemem jest to, ze oboje jesteśmy słabi...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 75 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

KasEnka55660 rozwiązanych zadań
Język polski 100 pkt 19.12.2014 (17:11)

Jakich książek  byście użyli do napisania referatu na temat : " Sztuka barokowa-sztuka renesansowa : porównanie . COs konkretnego potrzebuje

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 75 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Masz problem z zadaniem?

Tu znajdziesz pomoc!
Wyjaśnimy Ci krok po kroku jak
rozwiązać zadanie.

Zaloguj się lub załóż konto

Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.