profil

Produkcja i jej rodzaje

poleca 85% 719 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Produkcja może być zorganizowana w sposób potokowy i niepotokowy. A) potowkowy – jak produkty przesuwają się po linii produkcyjnej, B) produkcja niepotokowa - chaotyczna, produkty nie przesuwają się po linii potokowej. Charakterystyczna cechą produkji potokowej jest jej rytmiczność, której miarą jest takt roboczy. Takt roboczy jest to czas potrzebny do wykonania operacji na określonym stanowisku pracy. Średni takt roboczy oblicza się dzieląc czas pracy linii potokowej w danym okresie czasu przez liczbę wyrobów do wykonania w danym okresie. W celu zsynchronizowania stanowisk pracy bardziej pracochłonnych z mniej pracochłonnymi należy zmieścić kilka miejsc pracy. Liczbę tych stanowisk uzyskuje się dzieląc pracochłonność poszczególnych operacji przez wartość średnią kontkaktu linii potokowej i zaokrąglając do pełnych jednostek. Cyklem produkcyjnym nazywamy odcinek czasu między pobraniem surowca lub materiału do produkcji a przekazaniem wyrobu dop magazynu wyrobów gotowych. Na długość cyklu produkcjyjnego składa się nie tylko czas trwania procesu technologicznego lecz również procesów pomocniczych, jak magazynowanie, transport, kontrola. Drogami skracania cyklu produkcyjnego są: likwidacja lub ograniczenie przerw w przebiegu procesu produkcyjnego, obniżka czasu trwania procesów pomocniczych (transport, kontrola), stosowanie wydajniejszych maszyn i technologii. Procesem przygotowania produkcji nazywamy działania przygotowawcze poprzedzające uruchomienie produkcji. Proces ten składa się z: przygotowania technicznego (technologiczne i konstrukcyjne) i organizacyjnego. Przygotowanie konstrukcyjne ustala charakterystykę wyrobu i jego cechy i parametry, dokumentację podstawową obejmującą techniczny stan warunków odbioru i eksploatacji wyrobów. Przygotowanie konstrukcyjne poprzedzone jest badaniami, w trakcie których ustala się celowość produkcji wyrobu i przyszłe zaopatrzenia, efektywność ekonomiczną wyrobu. Przygotowanie technologiczne polega na ustaleniu procesu technologicznego, doborze materiałów wyjściowych i maszyn i oprzyrządowania bazy normatywnej obejmującej normy zużycia materiałów, normy pracy. Celem tego etapu jest ustalenie warunków umożliwiających uzyskanie wyrobu jak najlepszej jakosci przy najniższych kosztach. Przygotowanie organizacyjne polega na opracowaniu planów produkcji i rozdzieleniu pracy na stanowiska robocze, zamówieniu i przygotowaniu materiałów, narzędzi i oprzyrządowania. Jakość definiuje się jako ogół cech produktu i usług decydujących i ich zdolności do zaspokajania potrzeb. Główne cechy: - sprawność funkcjonowania wyrobu, która określa zaspokojenie przez wyrób potrzeb związanych z funkcją (zastosowaniem), wydajnością, dokładnością, i ekonomicznością –trwałość, która określa okres k jakim wyrób zachowuje swoje właściwości użytkowe (funkcjonalność), - niezawodność funkcjonowania którą ocenia się prawdopodobieństwem, że wyrób w danych warunkach i czasie będzie funkcjonował. W celu osiągnięcia najwyższej jakości produktu, konieczne jest zastosowanie systemu zarządzania jakością, który będzie podchodził do problemu jakości kompleksowo. Od jakości surowca na stosunku pracownika do jakości kończąc. Np. norma ISO 9000.Przedsiębiorstwa wprowadzające system zarządzania jakością wg ISO muszą opracować tzw. Księgę jakości będącą opisem wdrażanego systemu oraz procedur z tym związanych np. Odpowiedzialność i kompetencje pracowników, instrukcje technologiczne, robocze zasady, badania i kontroli. Po wrpowadze4niu systemu w życie można się ubiegać o certyfikat

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty

Czas czytania: 2 minuty