profil

Prawidłowe żywienie- wpływ na organizm człowieka

drukuj
satysfakcja 67 % 36 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Opinie

Tłuszcz owczy jest dobrym tłuszczem chodź nie jest smaczny 5.WARZYWA Wszystkie warzywa możemy ze sobą łączyć. Idealnie byłyby łączenie warzyw nadziemnych a oddzielnie warzyw ziemnych. Nie należy łączyć owoców z warzywami nawet w postaci surówek. Pamiętajmy aby nie podawać warzyw w których dusiło się mięso, gdyż warzywa te są przesiąknięte wywarem z mięsa. 6.OWOCE Pierwsze owoce roku tj. truskawki, poziomki czy maliny to owoce wysokoenergetyczne, które uzupełniają nasze niedobory energetyczne związane z oziębieniem zimowym. Owoce są olbrzymim źródłem energii i witamin, ale nie tylko. Czarne jagody leśne wzmacniają i leczą wzrok, jabłka są źródłem pektyn i błonnika rozpuszczalnego, gruszki te mniej szlachetne to źródło goryczek wspomagających pracę wątroby i substancje wzmacniające ruchy robaczkowe jelit, śliwki ułatwiają trawienie, morela jest idealna dla alergików i ludzi z chorobami reumatycznymi. Pamiętajmy jednak o tym iż odmiany owoców zmienionych genetycznie może ładnie wyglądają, ale tracą swoje wartości odżywcze. Zdrowe żywienie to nie tylko spożywanie zdrowych posiłków. Na kondycje i zachowanie zdrowia wpływa również sposób jedzenia. Należy przestrzegać kilka podstawowych punktów. 1. Posiłki należy spożywać regularnie, poprawia to funkcjonowanie przewodu pokarmowego. 2. Nie należy jeść, gdy jest się zmęczonym lub podenerwowanym, ponieważ stres jest przyczyną wzdęć, zaparć, nadkwaśności żołądka oraz skurczów jelit. 3. Należy dbać o to, by posiłek przebiegał bez pośpiechu oraz aby nie zakłócały go inne czynności. 4. Na pusty żołądek nie należy jeść potraw słonych, słodkich, ostrych ani tłustych, powoduje to podrażnienie śluzówki żołądka. 5. Pamiętajmy aby unikać potraw bardzo gorących, drażnią one śluzówkę jamy ustnej, przełyku i żołądka, co może spowodować stany zapalne, a po dłuższym czasie nawet nowotwory. 6. Nie należy połykać nie pogryzionych kawałków ani dużych kęsów, zapobiegniesz w ten sposób długiemu zaleganiu pokarmu w żołądku, niestrawności i zgadze. 7. Powinno się żuć pokarm długo i dokładne, zapewnia to lepsze działanie enzymów trawiennych i ułatwi organizmowi wykorzystanie składników odżywczych zawartych w pożywieniu. 8. Należy pić dopiero po posiłku. Picie w trakcie jedzenia powoduje rozcieńczanie soku żołądkowego i wymusza jego dodatkowe wytwarzanie a nadmiar soku zakwasza treść żołądka i drażni jego śluzówkę. 9. Należy unikać picia napojów gazowanych z dwutlenkiem węgla przy tłustych i obfitych potrawach ponieważ takie połączenie powoduje zgagę i wzdęcia. 10. Po posiłku odpocznij chwilę, aby organizm spokojnie zaczął trawić. Należy zadać sobie pytanie czy wszyscy powinni odżywiać się tak samo? Nie, ponieważ każdy z nas prowadzi inny tryb życia, wpływ na odżywianie ma również strefa klimatyczna czy tez czynniki tj. choroby przewlekłe. Inaczej również będzie się odżywiać kobieta w ciąży. Ciąża jest wprawdzie stanem fizjologicznym, ale jest znacznym wysiłkiem dla organizmu kobiety i wymaga kontroli i niejednokrotnie stałej opieki lekarskiej. W razie niedostatecznego odżywiania ciężarnej kobiety mogą nastąpić odchylenia od stanu prawidłowego, będące podłożem zmian chorobowych, znanych i określanych jako tzw. zatrucie ciążowe. U kobiet w ciąży zwiększa się fizjologiczne zapotrzebowanie na pokarmy, zarówno zapotrzebowanie energetyczne, jak i na poszczególne składniki, dlatego przy niedoborach pokarmowych w organizmie kobiety ciężarnej łatwo dochodzi do zaburzeń. W pierwszych trzech miesiącach ciąży u zdrowej i dobrze odżywionej kobiety nie jest potrzebne wprowadzanie diety, należy jedynie zwrócić uwagę na podanie pełnowartościowego białka i witamin. Zapotrzebowanie na białko i witaminy wzrasta nieraz 100%, a potrzebowanie energetyczne ponad 25%. Białko powinno być w znacznej mierze (60%) wartościowe, konieczne jest wiec zapewnienie ciężarnej odpowiedniej ilości mięsa, ryb, jaj i mleka. Bardzo ważne mają znaczenie składniki mineralne. W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na wapń. Organizm człowieka do utrzymania czynności życiowych wymaga stałego dowozu energii, materiałów budulcowych i regenerujących. Każdy ruch mięśni, praca serca, ruchy oddechowe, praca jelit i narządów wewnętrznych odbywają się dzięki energii dostarczonej z zewnątrz. Prawidłowe odżywianie jest podstawą dla naszego zdrowia. Starajmy się utrzymać nasz organizm zdrowo w naszym skażonym środowisku. Bibliografia: Prof. dr. med. Władysław Kierst „Nauka o żywieniu zdrowego i chorego człowieka”, Jadwiga Kempisty „Diety w żywieniu jedzeniem” , strona internetowa www.wikipedia.pl.

Data dodania: 2010-05-20

Przydatna praca? Tak Nie
Komentarze (1) Brak komentarzy zobacz wszystkie
29.9.2010 (19:12)

@maciek30 praca zwięzła i treściwa to co powinno być to jest !!!



Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.