profil

Maszyny wykorzystywane do obróbki ciasta

drukuj
satysfakcja 54 % 13 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Komentarze

Sposród maszyn wykorzystywanych do obróbki ciasta możemy wyróżnic takie jak :
dzielarka, miesiarka, piece termoolejowe, wydłuzarki, wagodzielarki, krajalnica.
Dzielarka dzięki dwupasmowemu i grawitacyjnemu systemowi dzielenia wykorzystuje maksymalnie swoje możliwości. Dzielarka dokładnie porcjuje rozwałkowane ciasto na żądaną masę lub długość. System dzielenia ciasta daje możliwosc działania na 1 lub 2 pasmach, co pozwala na zastosowanie szerszego zakresu porcjowania - od większych produktów na 1 paśmie, do produktów mniejszych poprzez cięcie 2-pasmowe. Maszyna stosowana jest nie tylko jako samodzielna dzielarka, ale może być także wykorzystywana jako część zautomatyzowanej linii produkcyjnej poprzez połączenie z dalszymi maszynami formującymi. System bezstresowy umożliwia uzyskanie kęsów ciasta dla każdego rodzaju pieczywa mieszanego żytniego i pszennego. Dzięki niestosowaniu nadmiernego nacisku, ciasto pozostaje naturalnie nieuszkodzone.Dzięki funkcji dzielenia wstęgi ciasta na 2-pasma, umożliwia tworzenie dużej, różnorodności kształtów porcji. Dzielarka pozwala na to ze operator swobodnie reguluje wielkość porcji ciasta odpowiednio do potrzeb. Posiadanie przez dzielarke systemu ważąco-dzielącego, umozliwia monitorowanie masy kęsa ciasta na początku i na końcu danej partii Przy czym masa ciasta pozostaje dokładnie taka sama, nawet jeśli podczas procesu produkcji zmianie ulegają parametry ciasta w wyniku jego garowania. Ciasto zostaje dzielone do końca, nie pozostawiając żadnych resztek w leju załadowczym. Również w środku maszyna pozostaje praktycznie czysta, ponieważ stałe składniki (np. ziarna, suszone owoce itp.) dodawane do ciasta nie są kruszone.
Przy przygotowaniu różnego rodzaju ciast piekarniczych i cukierniczych system miesienia automatycznego umożliwia zautomatyzowanie procesu wytwarzania ciasta począwszy od załadunku produktów poprzez miesienie, aż do rozładunku gotowego ciasta i przekazania go za pomocą wywrotnicy do dalszej obróbki. Proces miesienia odbywa się za pomocą dwóch miesideł spiralnych, przy dwóch prędkościach obrotowych. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość uzyskania efektu przyspieszonego rozwoju ciasta dzięki intensywnemu miesieniu, oraz nieznaczne podgrzanie ciasta w czasie miesienia. Wyrózniamy miesiarki walcowe spiralne, dwuwalcowe, widelcowe, katowe.
Miesiarki spiralne są nowoczesnymi urządzeniami do miesienia wszystkich rodzajów ciast. Rozwiązania konstrukcyjne i spiralny kształt miesidła zapewniają

intensywne i wydajne miesienie ciasta oraz uzyskanie najlepszych jego parametrów technologicznych poprzez idealne napowietrzenie i spulchnienie z dokładnym wymieszaniem surowców, nawet przy minimalnej ich ilości. Dodatkowym rozwiązaniem w miesiarkach jest pomiar temperatury ciasta. Obsługę miesiarki ułatwia samoczynne blokowanie (zaciąganie) wózka z dzieżą. Dzięki możliwości zastosowania różnych narzędzi, miesiarki świetnie nadają się do produkcji ciasta piekarniczego o każdej recepturze – od bardzo sztywnych ciast pszennych o mocnym glutenie do płynnych ciast żytnich , bądź mieszanych.
Technika termoolejowa od prawie 40 lat jest stosowana i uznana na rynku pieców piekarniczych. Idea polega na zastosowaniu specjalnego oleju, jako nośnika ciepła. Olej podgrzewany jest w specjalnie skonstruowanym kotle grzewczym do zdanej temperatury. Z kotła przy pomocy pompy tłoczony jest przewodami rurowymi do specjalnych paneli grzewczych, a stamtąd przepływa do pieca gdzie oddaje wcześniej zgromadzoną energię cieplną. Równomierna radiacja cieplna na całej powierzchni komory wypiekowej pozwala na delikatny równomierny wypiek zarówno chleba jak i innych produktów. Dzięki pełnej kontroli procesu grzewczego i stosowaniu oleju diatermicznego możliwe jest uzyskanie 87% sprawności cieplnej. Przy tym sposobie podejścia do konstrukcji i wykonania pieców, istnieje możliwość zmniejszenia zużycia paliwa nawet o połowę w porównaniu ze zużyciem w popularnych wciąż piecach komorowych cyklotermicznych. Piece wózkowe termoolejowe są dedykowane Piekarzom wymagającym najwyższej jakości. Piece wózkowe są najbardziej uniwersalnymi piecami dostępnymi na rynku piekarniczym. Łatwe w obsłudze, niezwykle wydajne. Jest to doskonałe rozwiązanie techniczne łączące tradycję z nowoczesnością. Delikatna radiacja cieplna oraz zastosowanie termoobiegu zapewniają doskonała jakość wypieku.
Wydłużarka bardzo łagodnie obrabia kęsy ciasta i dlatego znajduje zastosowanie w każdej piekarni. Tajemnica delikatnego procesu obróbki tkwi w kilkustopniowym wałkowaniu ciasta – struktura ciasta i jego elastyczność pozostają nienaruszone. Odcinek wydłużania 2000 mm powoduje, że jakość obrabianego ciasta jest na najwyższym poziomie. W połączeniu z szeroką na 600 mm taśmą wydłużarka świetnie nadaje się również do produkcji bagietek oraz chałek o gramaturze od 150 do 2000 gram.
Krajalnice służa do krojenia i pakowania wszystkich rodzajów pieczywa. Optymalne ustawienie kąta natarcia noży do krojonego pieczywa pozwala uzyskać najlepszy efekt krojenia. W krajalnice może być wbudowana nadmuchiwarka torebek umożliwiająca pakowanie chleba przez osobę odbierającą bez konieczności odchodzenia od maszyny lub krajalnica może wystepowa bez tej opcji co powoduje ze chleb jest pakowany przy innym stanowisku pracy przez drugą osobę.
Do obróbki ciasta służy również wałkowarka ciasta, która w piekarstwie wykorzystywana jest do rozwałkowywania ciasta i wydłuzania kęsów.


Przydatna praca? Tak Nie
(0) Brak komentarzy
Rozkład materiału