profil

Cukier

poleca b/d

1. ‘słodka, krystaliczna substancja otrzymywana z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej, używana do potraw i napojów’; 2. ‘związek organiczny zbudowany z węgla, wodoru i tlenu, stanowiący podstawowe źródło energii koniecznej dla procesów życiowych’; 3. początkowo w znaczeniu ‘cukier trzcinowy’.

Pochodzenie:

Od XV w.; wcześniej w XIV w. wystąpiła postać z fleksją łac. w tekstach łac.; zapożyczenie ze śrniem. zucker ‘ts.’, ostatecznym źródłem jest stind. śarkara-‘żwir; ziarna cukru’ (por. też np. fr. sucre i wł. zucchero).

Ciekawostki

Najprawdopodobniej do Europy cukier dotarł za pośrednictwem arab.

poleca b/d
poleca b/d
poleca b/d
poleca b/d
poleca b/d
poleca b/d
poleca b/d
poleca b/d
poleca 50% 8 głosów
poleca b/d
poleca b/d
poleca b/d
poleca b/d
poleca b/d
Podoba się? Tak Nie
Więcej informacji: