profil

Zastosowanie, znaczenie, funkcje

poleca 62% 102 głosów

W przyrodzie występuje ogromna różnorodność białek, pełnią one także wiele funkcji, np.:

białka w przyrodzie
białka strukturalne budują różnorodne struktury komórkowe, a także tkanki, np. kolagen (główny składnik tkanki łącznej), elastyna (składnik ścięgien), keratyna (budulec włosów, paznokci, rogów)
białka motoryczne w komórkach tworzą kurczliwe struktury umożliwiające ruch, np. miozyna i aktyna (białka tkanki mięśniowej), dyneina (składnik rzęsek i wici)
białka transportowe przenoszą różnorodne substancje w organizmie, np. hemoglobina (transport tlenu), transferyna (transport jonów żelaza)
hormony polipeptydowe biorą udział w regulowaniu rożnych procesów w organizmie, np. insulina, glukagon (regulują poziom glukozy we krwi), hormon tyreotropowy (reguluje działanie tarczycy)
białka ochronne chronią organizm przed szkodliwym działaniem bakterii, wirusów, ciał obcych, np. immunoglobuliny klasy G (przeciwciała IgG) – powszechnie występują w płynach ustrojowych
białka zapasowe gromadzą różne substancje w tkankach, np. mioglobina (magazynuje tlen w mięśniach), ferrytyna (gromadzi żelazo w wątrobie)
enzymy bardzo różnorodna grupa białek, katalizująca reakcje biochemiczne, np. α-amylaza (hydroliza skrobi), pepsyna (hydroliza białek), katalaza (rozkład nadtlenku wodoru)
Podoba się? Tak Nie

Materiał opracowany przez eksperta

Czas czytania: 1 minuta