roztwory koloidalne |
liofilowe – cząstki fazy rozproszonej wykazują duże powinowactwo do ośrodka dyspersyjnego, czyli rozpuszczalnika |
liofobowe – cząstki fazy rozproszonej nie wykazują powinowactwa do ośrodka dyspersyjnego, czyli rozpuszczalnika |
gdy fazą rozproszoną jest woda |
cząstki fazy rozproszonej są hydrofilowe |
cząstki fazy rozproszonej są hydrofobowe |
cząstka fazy rozproszonej jest w otoczce hydratacyjnej |
cząstka fazy rozproszonej adsorbuje na swej powierzchni jony jednego znaku |
z reguły są odwracalne |
z reguły są nieodwracalne |
najczęściej są to roztwory wodne substancji wielkocząsteczkowych (białka, skrobi, żelatyny, gumy arabskiej) |
tworzą je zole metali, ich tlenków, wodorotlenków, siarczków |
trwałość tych koloidów wiąże się z istnieniem otoczki hydratacyjnej |
trwałość tych koloidów wiąże się z istnieniem sił elektrostatycznego odpychania cząstek fazy rozproszonej, wywołanych przez jednoimienne ładunki powierzchniowe |