profil

Roztwory koloidalne

poleca 62% 42 głosów

Liofilowe cząstki koloidalne w roztworze są otoczone przez cząsteczki rozpuszczalnika stanowiące tzw. otoczkę solwatacyjną. W przypadku, gdy rozpuszczalnikiem jest woda, otoczka nosi nazwę „hydratacyjna”, a cząstki posiadają właściwości hydrofilowe. W czasie procesu zwanego koagulacją część cząstek traci swoją otoczkę utworzoną z rozpuszczalnika i grupuje się w większe agregaty.

Koagulacja

Typową cechą roztworów koloidalnych jest tzw. efekt Tyndalla. Światło przechodząc przez roztwór koloidalny ulega rozproszeniu, tworząc charakterystyczny stożek:

Efekt Tyndalla

poleca 34% 12 głosów

Charakterystyka roztworów koloidalnych

roztwory koloidalne liofilowe – cząstki fazy rozproszonej wykazują duże powinowactwo do ośrodka dyspersyjnego, czyli rozpuszczalnika liofobowe – cząstki fazy rozproszonej nie wykazują powinowactwa do ośrodka dyspersyjnego, czyli rozpuszczalnika gdy fazą rozproszoną jest woda cząstki fazy rozproszonej są hydrofilowe cząstki fazy rozproszonej są hydrofobowe cząstka fazy rozproszonej jest w otoczce hydratacyjnej cząstka fazy...

Podoba się? Tak Nie
Podobne teksty: