rzecz. m, br. lm
związek organiczny występujący w organizmie; ma wpływ na wiele ważnych procesów, umożliwiających jego poprawne funkcjonowanie; nadmiar cholesterolu jest szkodliwy, ponieważ w organizmie powstają kamienie żółciowe i zatory w tętnicach.
W mediach ostatnio dużo mówiło się o cholesterolu (Ms. lp, ident. w D. lp) i jego roli. Ważne dla zdrowia jest – zwłaszcza dla ludzi starszych – utrzymywanie cholesterolu (B. lp) na właściwym poziomie.
KOMENTARZ
Ostatnio bardzo wzrosło zainteresowanie cholesterolem. Często mówi się o produktach, które mogą powodować jego niebezpieczny wzrost w organizmie. Zaleca się częste badania poziomu cholesterolu. Szczególnie interesujące jest niedawne rozgraniczenie „dobrego cholesterolu” oznaczonego symbolem HDL od „złego” (LDL), który odpowiedzialny jest za powstawanie chorób, zwłaszcza miażdżycy. Powstał również pokrewny przym. cholesterolowy, czyli odnoszący się do cholesterolu. Przestarzała nazwa cholesterolu to cholesteryna.