profil

obserwujący0
obserwuje0
liczba punktów
250
rozwiązanych / najlepszych
0 / 0
prac i notatek
0
poleca85%

Homeostaza oraz czynniki mające na nie wpływ

Homeostaza - zdolność organizmu żywego do utrzymania w równowadze swojego środowiska wewnętrznego Na homeostazę mają wpływ następujące czynniki: - ilość wody w organizmie - temp. organizmu - ciśnienie - tlen - dwutlenek węgla - substancje pokarmowe - kwasowość -...

poleca84%

Budowa układu krwionośnego człowieka

1. Układ krwionośny zbudowany jest z: - serca - żył - tętnic Dzieli się na: - duży obieg krwi - mały obieg krwi W skład dużego obiegu krwi wchodzę: a) lewa komora serca b) tętnica główna aorta kończąca się tętniczymi naczyniami włosowatymi, które...

poleca85%

Budowa morfologiczna krwi

1.Krew - płynna tkanka składająca się z komórek krwi (czerwone ciałka krwi,białe ciałka krwi,płytki krwi) oraz substancji międzykomórkowej - osocza. 2.Czerwone ciałka krwi - (erytrocyty) mają budowę owalną,są dwuwklęsłe,pozbawione jądra komórkowego i wypełnione są...

poleca85%

Budowa i funkcje układu limfatycznego

1. Układ limfatyczny - jest układem otwartym połączonym z układem krwionośnym, składa się on z naczyń limfatycznych i narządów limfatycznych (gruczoły chłonne, migdałki, śledziona, grasica, szpik kostny) 2. Naczynia limfatyczne - rozpoczynają się włosowatymi...

poleca85%

Budowa układu oddechowego

1.Etapy procesu oddychania w organizmie człowieka: Etap I:oddychanie zewnętrzne płucne - polega na wymianie gazowej pomiędzy pęcherzykami płucnmi oraz włosowatymi naczyniami krwionośnymi Etap II:oddchanie tkankowe - polega na wymianie gazowej pomiędz komórkami...

poleca84%

Budowa i funkcje płuc

1. Położenie Płuca znajdują się w klatce piersiowej. W ściśle określonym położeniu utrzymują je dwa oskrzela oraz naczynia krwionośne.Każde płuco otoczone jest specjalnym workiem łącznotkankowym, którego ściana jest dwu warstwowa.Warstwa zewnętrzna ściśle...

poleca85%

Budowa układu pokarmowego

1.Układ pokarmowy dzieli się na: - przewód pokarmowy - gruczoły dodatkowe Przewód pokarmowy składa się z: - jam ustnej - gardła - przełyku - żołądka - jelita cienkiego - jelita rubego zakończonego odbytem Gruczołami dodatkowymi są: - watroba - trzustka - gruczoły...

poleca85%

Podstawowe pojęcia ekonomiczne.

1. I podział dóbr: a)wolne:woda,słońce b)gospodarcze:wytwarzane przez człowieka II podział dóbr: a)konsumpcyjne:jedzenie b)produkcyjne:narzędzia,maszny,surowce 2.Na zmianę hierarchi potrzeb człowieka mają wpływ następujące czynniki:osobowość,wiek,sytuacja...

poleca85%

Gospodarka narodowa i jej struktura.

Temat:Gospodarka narodowa i jej struktura. 1.Gospodarka rynkowa (struktura): - gospodarstwa domowe - gospodarstwa rolne - przedsiębiorstwa - banki i instytucje finansowe - państwo i jego agendy 2.Powiązania między podmiotami działającymi w gospodarce....

poleca85%

Pojęcie i rodzaje rynku. Istota gospodarki rynkowej.

1.Rynek - ogół tranzakcji kupna i sprzedaży towarów i usług w wynniku których określone zostają ceny oraz ilość nabywanych i sprzedawanych towarów.Sprzedający oferując swoje dobra tworzą podaż.Nabywcy zaś chcąc je kupić reprezentują popyt na te dobra.W wynniku...

poleca85%

Popyt i prawo popytu

1. Potrzeby - mogą być zaspokojone w różny sposób.Człowiek może zaspokoić je sam lub wystąpić na rynku jako nabywca dóbr i usług.W ten sposób potrzeby człowieka przekształcają się w popyt. 2. Popyt - (wielkość popytu) ilość towarów i usług jaka może być...

poleca85%

Elastyczność popytu

1. Elastyczność popytu służy mieżeniu siły z jaką wielkość popytu reaguje na zmiany czynnika określającego popyt. W zależności ot tego, który z tych czynników wpływa na wielkość popytu wyróżnia się 3 rodzaje elastyczności popytu: - elastyczność cenowa popytu -...

poleca85%

Źródła prawa pracy.

1.Prawo pracy - zespół norm (przepisów) regulujących stosunki między pracodawcą a pracownikiem dotyczące świadczonej pracy.W zakres prawa pracy wchodzą normy regulujące powstanie i ustalenie stosunku pracy,obowiązki i uprawnienia pracodawcy i pracownika,czas...

poleca85%

Rodzaje umów o pracę- ekonomika

1.Umowę o pracę zawiera pracodawca z pracownikiem.Dochodzi wtedy do nawiązania stosunku pracy.Podpisując umowę pracownik zobowiązuje się do wykonywania określonego rodzaju pracy na rzecz pracodawcy,pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie przez niego...

poleca85%

Umowa o pracę.

1.Każda umowa o pracę powinna mieć formę pisemną i określać: 1)rodzaj pracy 2)miejsce wykonywania pracy 3)wynagrodzenie za pracę odpowiadające rodzajowi pracy,ze wskazaniem składników wynagrodzenia 4)wymiar czasu pracy 5)termin rozpoczęcia pracy Pracodawca...

poleca85%

Sposoby rozwiązywania umowy o pracę

1.Porozumienie stron. Za porozumieniem stron można rozwiązać każdy rodzaj umowy.Z inicjatywą rozwiązania może wystąpić zarówno pracownik jak i pracodawca.Warunkiem skuteczności porozumienia jest zgoda obu stron stosunku pracy.Najważniejszym elementem uzgodnienia...

poleca83%

Podstawowe prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika

1. Obowiązki pracodawcy - obowiązek zatrudnienia pracownika - obowiązek wypłacania pracownikowi wynagrodzenia za pracę - zaznajamianie pracowników z ich zakresem obowiązków i sposobem wykonywania pracy na wyznaczonych stanowiskach - należytego organizowania...

poleca85%

Czas pracy

1.Czas pracy - jest to czas w którym pracownik pozostaje do dyspozycji pracodawcy w zakładzie lub innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy. Do czasu pracy wlicza się w niektórych przypadkach czas niewykonywania pracy np. a)15 MINUTOWĄ PRZERWĘ W PRACY - jeżeli...

poleca85%

Urlopy pracownicze

1.Każdemu pracownikowi przysługuje prawo do corocznego nieprzerwanego płatnego urlopu wypoczynkowego. Z urlopu wypoczynkowego mogą skorzystać wszystkie osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę,powołania,wyboru mianowania lub spódzielczej umowy o pracę.Nie mają...

poleca85%

Pojęcie płacy, funkcje płacy, składniki wynagrodzenia.

Temat:Pojęcie płacy,funkcje płacy,składniki wynagrodzenia. 1.Płaca - przez płacę rozumie się przysługującą pracownikowi należność za pracę wykonywaną na podstawie stosunku pracy 2.Funkcje płacy: a)dochodowa - wynagrodzenie stanowi główne i często jedyne źródło...

poleca85%

System płac

Temat:Systemy płac. 1.System płac - to zespół zasad obejmujących organizację płac oraz metody ich ustalania i obliczania. Systemy płac:czasowy,czasowo-premiowy,czasowo-prowizyjny,prowizyjny,akordowy 2.System czasowy - płaca w tym systemie określana jest jako...

poleca84%

Rodzaje przedsiębiorstw gospodarczych

Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw: a) przedsiębiorstwa państwowe b) spółdzielcze c) przedsiębiorstwa indywidualne d) spółki - cywilna - prawa handlowego * osobowe (jawna, partnerska, komandytowa, komandytowo-akcyjna) * kapitałowe (z ograniczoną...

poleca84%

Tkanki - budowa i funkcje

1.Tkanka - zespół komórek o podobnej budowie i czynnościach życiowych. 2.Podział tkanek zwierzęcych: a)tkanka nerwowa - odbiera bodźce ze środowiska zewnętrznego i wewnętrznego.Podstawową jednostką budującą tkankę nerwową jest komórka nerwowa (neuron). b)tkanka...

poleca85%

Działalność produkcyjna

1.Produkcja - proces wytwarzania dóbr materjalnych ma ona charakter zorganizowany i ciągły.produkcja ma miejsce wtedy gdy uda suę połączyć ze sobą w tym samym czasie i miejscu czynniki produkcji.Czynniki te wykorzystywane są w różnych proporcjach przy produkcji...

poleca85%

Działalność handlowa

1. Handel polega na nabywaniu towarów w celu ich dalszej odsprzedaży . Cena sprzedaży towarów jest większa od ceny ich zakupu. Różnica między cenami stanowi marżę handlową,która pozwala na pokrycie kosztów ponoszonych przez przedsiębiorstwo handlowe i...

poleca85%

Działalność budowlana

1.Fazy działalności budowlanej: a)zaopatrzenie (zakup) b)projektowanie prac i ich wykonawstwo c)oddanie objektu do użytkowania 2.Budownictwo realizowane jest poprzez tzw. działalność inwestycyjną,która polega na rozbudowie,remontach czy modernizacjach objektów...

poleca84%

Działalność usługowa

1.Działalnością usuługową nazywamy czynności wykonywane w celu zaspokojenia potrzeb ludzkich. Cechy usułg: a)niematerjalność b)niepowtarzalność 2.Rodzaje usług: a)produkcyjne b)konsumpcyjne c)ogólno-społeczne 3.Usługi są substytucyjne wobec niektórych...

poleca85%

Znaczenie i zakres nauki o żywieniu człowieka

"Nauka o żywieniu jest gałęzią wiedzy o związkach między pożywieniem i sposobem żywienia się,a zdrowiem i życiem" Aleksander Szczygieł 1.Zakres nauki o żywieniu: a)FIZJOLOGIA ŻYWENIA - rola poszczególnych składników pokarmowych w organizmie,ustalenie norm...

poleca85%

Podział składników odżywczych

1.Podział cukrowców: a)budulcowe (białka,składniki mineralne) b)energetyczne (cukrowce,tłuszcze) c)regulujące (składniki mineralne,witaminy) 2.Równoważniki energetyczne: 1g białka - 4kcal 1g węglowodanów - 4 kcal 1 g tłuszczu - 9 kcal 3.Składniki...

poleca85%

Cukrowce nieprzyswajalne - znaczenie i źródła cukrowców.

1.Cukrowce nieprzyswajalne - takie cukrowce,które nie ulegają rozłożeniu do cukrowców prostych,w przewodzie pokarmowym. 2.Cukrowce nieprzyswajalne -> BŁONNIK POKARMOWY (20 do 40 g/dobę) - pektyny - hemicelulozy - celuloza - włókno surowe (6 do 7 g/dobę) -...

poleca85%

Źródła cukrowców. Normy spożycia.

1.Źródła cukrowców: - produkty zbożowe - suche nasiona roślin strączkowych - ziemniaki - warzywa - owoce - cukier i słodycze 2.Normy spożycia cukrowców: a)udział cukrowców w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu powinien wynoisć 55 do...

poleca87%

Trawienie,wchłanianie i przemiany cukrowców w organizmie

1.Trawienie cukrowców: I ETAP jama ustna->ślina pH 6,5 do 6,8 amylaza=>skrobia->maltoza maltaza=>maltoza->glukoza II ETAP dwunastnica->sok trzustkowy pH ok.8,0 amylaza trzustkowa=>skrobia->maltoza III ETAP jelito cienkie->sok jelitowy pH ok.8,0...

poleca85%

Tłuszcze - wiadomości ogólne.

TŁUSZCZE - (lipidy) estry gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych 1.Kwasy tłuszczowe: a)nasycone (masłowy,palmitynowy,stearynowy) b)nienasycone - jednonienasycone (oleinowy,erukowy) - wielonasycone (linolowy,linolenowy,arachidnowy) Estry kawsów nasyconych...

poleca85%

Znaczenie, źródła i niedobór NNKT

NNKT - Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - linolowy - linolenowy - arachidowy 1.NNKT sa niezbędne do: - budowy błon komórkowych - właściwości transportu lipidów - warunkują prawidłowy rozwój i wzrost organizmu - wpływają na stan skóry - powstają z...

poleca85%

Znaczenie, norma spożycia i zmiany zachodzące w tłuszczach podczas obróbki

1.Znaczenie tłuszczów w żyweniu: - źródło energii - główna forma zapasu energii - ułatwiają odczuwanie smaku i przełykanie - hamuje skurcze żołądka i wydzielanie kwasów - stanowią budulec błon komórkowych - tłuszcz podskórny chroni przed utratą ciepła -...

poleca90%

Trawienie,wchłanianie i przemiany cukrowców. Tłuszcze utwardzane.

1.Trawienie tłuszczów: I ETAP żołądek->sok żołądkowy pH 1,0 do 2,0 * lipaza żołądkowa->tłuszcze=>glicerol kwasy tłuszczowe a)trawione są tłuszcze dobrze zemulgowane (ok.5%) II ETAP dwunastnica->sok trzustkowy pH ok.8,0 * lipaza trzustkowa->tłuszcze=>glicerol...

poleca86%

Ogólne wiadomości o białkach

1.Struktura aminokwasów. Składa się z dwóch grupy aminowej i karboksylowej,,jednego wodoru,jednego węgla i rodnika. 2.Aminokwasy łączą się wiązaniami peptydowymi,które powstają między grupą karboksylową jednego aminokwasu a grupą aminową drugiego aminokwasu...

poleca85%

Rola, niedobór i nadmiar białka

1.Białka pełnią funkcję: a)strukturalne - które sa związane z budową nowych i odbudową uszkodzonych komórek b)funkcjonalne: - sterowanie procesami metabolicznymi (enzymy komórkowe) - trawienie pokarmu (enzymy trawienne) - zwalczanie wirusów i bakterii...

poleca84%

Normy spożycia białek.Charakterystyka produktów białkowych.

1.Normy spożycia białek: a)udział białka w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu powinien wynosić od 10 do 15 % b)bezpieczny i zalecany poziom spożycia białka prawidłowa norma:20 do 25 BMI=masa cała (kg) przez wzrost do kwadratu (m2)...

poleca85%

Bilans azotowy. Zmiany zachodzące podczas obróbki technologicznej.

1.Bilans azotowy - porównanie ilości azotu wprowadzonego (N pob) do organizmu z ilością azotu wydalanego (N wyd) Rodzaje bilansów i ich skutki: a)bilans "0" - równowaga azotowa N pob = N wyd - występuje u dorosłych i zdrowych ludzi - białko wykorzystywane jest...

poleca85%

Podział składników mineralnych. Znaczenie wapnia i fosforu.

1.Składniki mineralne - pierwiastki,które powzostają po spaleniu tkanek w postaci popiołu - w organizmie człowieka występuje ok. 60 pierwiastków - 4% masy ciałą dorosłego człowieka Podział: a)makroelementy - zawartość w organizmie >0,01% - zapotrzebowanie...

poleca86%

Formalności związane z podjęciem działalności gospodarczej

1.PROCEDURA REJESTRACJI DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ Właściciel lub właściciele muszą roztrzygnąć jaki będzie zakres działania przedsiębiorstwa i kto będzie odbiorcą oferowanych przez nie produktów. 2.ZNALEZIENIE POMYSŁU NA PRZEDSIĘBIORSTWO Ilość środków...

poleca85%

Koncesje i zezwolenia

1.Koncesja - jest aktem administracyjnym wydanym przez właściwego ministra lub przez uprawniony przez niego organ np.wojewoda.Koncesja jest udzielana na okres nie krótszy niż 2 lata i nie dłuższy niż 50 lat.Organ kontrolny może przeprowadizć kontrolę...

poleca88%

Elektrolity

1.Elektrolity to:K,CL,Na - są składnikiem płynów ustrojowych - regulują gospodarkę wodną - wpływa na ciśnienie krwi - wydalane są przez nerki,skórę,płuca 2.Rola potasu: - są składnikiem wewnętrznych płynów ustrojowych - wydala wodę z organizmu - obniża...

poleca85%

Pierwiastki krwiotwórcze (żelazo, miedź, kobalt)

1.Żelazo (składnik krwi): a)znaczenie - jest składnikiem krwi (hemoglobiny) i mięśni (mioglobiny) - potrzebny do wymiany gazowej - zwiększa odporność organizmu - żelazo magazynowane jest w wątrobie b)niedobór - niedokrwistość,anemia (blada cera) - niedorozwój...

poleca85%

Podatki i ich rodzaje

1.Podatek - przymusowy,bezzwrotny,powszechne i nieodpłatne świadczenie pieniężne przekazywane przez podatnika na rzecz budżetu państwa.Podatki mogą być nakładane na: - dochód - wydatki - majątek Typy opodatkowanie.Kryterium podziału.Stosunek przedmiotu...

poleca87%

Znaczenie cynku, selenu, chromu. Równowaga kwasowo-zasadowa.

1.Cynk: 1,6 do 2,3 g w organizmie a)znaczenie: - składnik ponad 200 enzymów - niezbędny do syntezy białka i kwasów nukleinowych - składnik hormonów (insuliny,tyroksyny,testosteronu) ZASADOTWÓRCZY b)niedobór: - choroby skóry - wypadanie i siwienie włosów -...

poleca86%

Woda w żywności i żywieniu

1.rola wody w organizmie: - jest składnikiem organizmu (ok.70% masy ciała) *tkanki (noworodek 75 do 80% masy ciała) *ciecze ustrojowe (mężczyzna ok.60% masy ciała) *narządy (kobieta ok.54% masy ciała) - warunkuje prawidłowe krążenie krwi - roznosi po...