Wiatr - poziomy ruch powietrza względem powierzchni ziemi wywołany nierównomiernym rozkładem ciśnienia atmosferycznego w atmosferze. Termin wiatr jest używany w meteorologii na określenie horyzontalnej składowej wiatru. Istnieje jednak składowa pionowa wiatru i...
Anton Van Dyck (22.III.1599r. – 09.XII.1641r.) Anton van Dyck to cudowne dziecko rodem z Antwerpii. Syn kupca bławatnego i hafciarki. Wcześnie przejawia wybitne zdolności do rysunku, już w wieku 10 lat rozpoczyna terminowanie u jednego z renomowanych antwerpskich...
BAROK – epoka trwająca od połowy XVI w. Do końca XVII w. Nazwa wywodzi się od portugalskiego określenia perły o nieregularnym kształcie lub terminu oznaczającego w dawnej logice niepoprawne myślenie. Pierwsze przemiany barokowe były we Włoszech! CHARAKTERYSTYKA...
Pytanie: „Jak ma żyć człowiek?” zawsze było zagadką dla poetów i filozofów oraz okazją do pokazania swoich poglądów na życie. Jan Kochanowski jest jednym z tych, którzy w swoich utworach ukazują filozofie życiowe. Wszystkie pieśni Kochanowskiego możemy nazwać...
Mówiąc o XV i XVI w. w Polsce mamy na myśli wspaniały rozwój kultury i sztuki, oraz szybki wzrost wydajności gospodarki kraju. Wiek XVI został nazwany „złotym wiekiem” kultury polskiej – wzrosło wtedy znaczenie Polski w różnych dziedzinach życia na arenie...
Norwegia, Królestwo Norwegii - państwo położone w Europie Północnej na Półwyspie Skandynawskim. Graniczy ze Szwecją, Finlandią i Rosją. Administracyjnie podlegają Norwegii też: Jan Mayen, archipelag Svalbard, Wyspa Bouveta, Wyspa Piotra I, Ziemia Królowej Maud na...
Rusyfikacja na ziemiach polskich szczególnie nasiliła się po upadku powstania listopadowego. Królestwo Polskie zostało inkorporowane do Imperium Rosyjskiego stając się jego integralną częścią, wprowadzono rosyjski system monetarny, a w 1847 rosyjski kodeks. Kolejnym...
Odżywianie - m.in. proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce (w sposób samożywny lub cudzożywny). Pobrany pokarm jest wykorzystywany przez organizm jako materiał budulcowy, energetyczny, zapasowy i regulatorowy. Odżywianie ma podstawowe...