profil

Zasady żywienia

(10)
Lista
Polecamy | Najnowsze
poleca84%

Normy spożycia białek.Charakterystyka produktów białkowych.

1.Normy spożycia białek: a)udział białka w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu powinien wynosić od 10 do 15 % b)bezpieczny i zalecany poziom spożycia białka prawidłowa norma:20 do 25 BMI=masa cała (kg) przez wzrost...

poleca85%

Przykładowe MENU na 2 godz. przyjęcie na stojąco

MENU Sałatka jarzynowa -marchewka -pietruszka -seler -cebula -ogórek kiszony -ziemniaki...

poleca85%

Wszystko o kaszy

Na kasze przeznacza się ziarno jęczmienia, owsa, prosa, ryżu, gryki, kukurydzy i pszenicy. Kaszami nazywa się całe lub rozdrobnione ziarna zbóż z których zostały usunięte w mniejszym lub większym stopniu części zawierające składniki...

poleca85%

Podstawy żywienia- żywienie poszczególnych grup

Karmienie naturalne niemowlat:a)karmieni piersia powino trwac od urodzenia do 9-10 miesiecy. b)pokarm pokrywa całkowicie zapotrzebowanie na składniki pokarmowe przez pierwse 4-6miesiecy zycia niemowlaka.c).w tygodniu zycia n. domaga się karminia...

poleca85%

Znaczenie, norma spożycia i zmiany zachodzące w tłuszczach podczas obróbki

1.Znaczenie tłuszczów w żyweniu: - źródło energii - główna forma zapasu energii - ułatwiają odczuwanie smaku i przełykanie - hamuje skurcze żołądka i wydzielanie kwasów - stanowią budulec błon komórkowych - tłuszcz podskórny chroni przed...

poleca89%

Błonnik Pokarmowy

Błonnik Pokarmowy Błonnik Pokarmowy czyli inaczej włókno pokarmowe. Zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji. Spożycie błonnika ma pozytywne...

poleca85%

Podział składników mineralnych. Znaczenie wapnia i fosforu.

1.Składniki mineralne - pierwiastki,które powzostają po spaleniu tkanek w postaci popiołu - w organizmie człowieka występuje ok. 60 pierwiastków - 4% masy ciałą dorosłego człowieka Podział: a)makroelementy - zawartość w organizmie...

poleca85%

Zasady prawidłowego żywienia.

Podział składników pokarmowych: 1. Prod. Zbożowe + ziemniaki 2. Mleko + jego przetwory 3. Mięso, drób, ryby, rośliny strączkowe 4. Tłuszcze 5. Warzywa i owoce Dzienne zapotrzebowanie organizmu w składniki: (najmniej) -> (najwięcej) 1....

poleca85%

Dieta lecznicza i jej rola w procesie żywienia ludzi chorych

Dieta lecznicza i jej rola w procesie żywienia ludzi chorych Era XXI w. to bardzo wysoko rozwinięty okres w naszych dziejach. Przyniosła nam wiele ułatwień związanych z naszym codziennym życiem, ale także wpłynęła i wpływa na nasze zdrowie...

poleca89%

Żywienie osób po 60 roku życia.

Jest to cała praca tylko nalezy ją złożyć tak aby powstala całosć (jakby ktos mial problem to prosze o kontakt) PS Ta praca zostala oceniona na ocene \"Bardzo Dobrą\"(5) przez bardzo dobrego nauczyciela zasad żywienia uczącego w jednym...