profil

Technologia gastronomiczna

(4)
Lista
Polecamy | Najnowsze
poleca82%

Fermentacje w przemyśle spożywczym.

Liczne bakterie i niektóre grzyby mikroskopowe posiadają zdolność do przeprowadzania procesu utleniania; nazywanego fermentacją. W fermentacji substrat oddechowy zostaje rozbity i przekształcony, po czy jeden produkt ulega utlenianiu, a drugi...

poleca85%

Wykaz maszyn, urzadzen i sprzetu doobrobki wstepnej stosowanych w gastronomi - sortowanie, kalibrowniki

Wykaz maszyn, urzadzen i sprzetu doobrobki wstepnej stosowanych w gastronomi SORTOWANIE KALIBROWNIKI .....ZAŁACZNIK PONIZEJ

poleca85%

Bilans azotowy. Zmiany zachodzące podczas obróbki technologicznej.

1.Bilans azotowy - porównanie ilości azotu wprowadzonego (N pob) do organizmu z ilością azotu wydalanego (N wyd) Rodzaje bilansów i ich skutki: a)bilans "0" - równowaga azotowa N pob = N wyd - występuje u dorosłych i zdrowych ludzi - białko...

poleca85%

Podstawy przetwórstwa spożywczego. zag.:filtracja,mieszanie,sortowanie, homogenizacja, aglomeracja, granulacja.

Filtracja jest operacją technologiczną polegającą na rozdzieleniu składników zawiesiny,którą stanowia cząstki ciał stałych zawieszonych w cieczy. podzielenie mieszaniny ciał stałych stosowane są na 2 rodzaje rozdzielania mieszanin ciał stałych :...